(Reuters) -Payments gergasi PayPal berkata pada hari Isnin ia telah melancarkan stablecoin dolar A.S., menjadi firma teknologi kewangan utama pertama yang menerima mata wang digital untuk pembayaran dan pemindahan.

Pengumuman PayPal itu telah menaikkan sahamnya 2.66% pada hari Isnin, mencerminkan keyakinan dalam industri mata wang kripto yang bermasalah yang sejak 12 bulan lalu bergelut dengan masalah pengawalseliaan yang diburukkan lagi oleh rentetan keruntuhan berprofil tinggi.

Walaupun stablecoin – token crypto yang nilai monetarinya disandarkan kepada aset yang stabil untuk dilindungi daripada turun naik liar – telah wujud selama bertahun-tahun sekarang, mereka masih belum berjaya mencapai kemajuan ke dalam ekosistem pembayaran pengguna arus perdana.

Sebaliknya, pengguna kebanyakannya menggunakan stablecoin sebagai cara untuk berdagang mata wang kripto lain, seperti bitcoin dan eter. Stablecoin terbesar di dunia ialah Tether, diikuti oleh USD Coin, yang dikeluarkan oleh pembekal kripto Circle.

Percubaan sebelum ini oleh syarikat arus perdana utama untuk melancarkan stablecoin telah mendapat tentangan hebat daripada pengawal selia kewangan dan pembuat dasar. Meta, kemudian Facebook, 2019 merancang untuk melancarkan stablecoin, Libra, telah digagalkan selepas pengawal selia menimbulkan kebimbangan ia boleh menjejaskan kestabilan kewangan global.

Rentetan ekonomi utama, dari Britain hingga Kesatuan Eropah, telah menetapkan peraturan untuk mentadbir stablecoin. Dasar EU akan berkuat kuasa pada Jun 2024.

“PayPal tidak begitu polarisasi seperti Facebook, tetapi ia adalah nama berprofil tinggi yang pasti akan mendapat perhatian di Capitol Hill, dan daripada [Rizab Persekutuan] dan [Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa],” kata Ian Katz, pengarah urusan Capital Alpha Partners, dalam nota.

Bulan lalu, Jawatankuasa Perkhidmatan Kewangan Rumah A.S. juga mengemukakan rang undang-undang untuk mewujudkan rangka kerja kawal selia persekutuan untuk stablecoin, yang akan menumpukan pada peraturan untuk proses pendaftaran dan kelulusan untuk penerbit stablecoin.

Dalam satu kenyataan pada hari Isnin, Wakil Patrick McHenry, pengerusi Republikan jawatankuasa itu, berkata bahawa pengumuman PayPal adalah petunjuk bahawa stablecoin “memegang janji sebagai tonggak sistem pembayaran abad ke-21 .”

“Kami kini berada di persimpangan untuk memastikan Amerika berada di barisan hadapan dalam inovasi aset digital. Kongres sedang membuat kemajuan yang ketara, dwipartisan dalam perundangan untuk memastikan A.S. menerajui sistem kewangan masa depan,” katanya lagi.

Stablecoin PayPal, digelar PayPal USD (PYUSD), disokong oleh deposit dolar A.S. dan Perbendaharaan A.S. jangka pendek, dan akan dikeluarkan oleh Paxos Trust Co. Ia akan tersedia secara beransur-ansur kepada pelanggan PayPal di Amerika Syarikat.

Token boleh ditebus dengan dolar A.S. pada bila-bila masa, dan juga boleh digunakan untuk membeli dan menjual mata wang kripto lain yang ditawarkan PayPal pada platformnya, termasuk bitcoin.

“PYUSD ialah yang pertama seumpamanya, mewakili fasa seterusnya dolar AS pada rantaian blok,” Paxos menyiarkan pada platform pemesejan X, yang dahulunya dikenali sebagai Twitter. “Ini bukan hanya detik penting untuk Paxos & PayPal, tetapi untuk keseluruhan industri kewangan.”

Visa juga berkata pada 2021 ia akan membenarkan penggunaan mata wang kripto untuk menyelesaikan transaksi pada rangkaian pembayarannya.

(Sumber Laporan oleh Jaiveer Singh Shekhawat dan Manya Saini di Bengaluru, Tom Wilson di London dan Hannah Lang di Washington; Penyuntingan oleh Nivedita Bhattacharjee, Shounak Dasgupta, Shinjini Ganguli dan Andrea Ricci)

Menurut laman web rasmi Paypal, PayPal USD direka bentuk untuk menyumbang kepada tawaran stablecoin bagi tujuan pembayaran dan disokong 100% oleh deposit dolar A.S., Perbendaharaan A.S. jangka pendek dan setara tunai yang serupa. PayPal USD boleh ditebus 1:1 untuk dolar A.S. dan dikeluarkan oleh Syarikat Paxos Trust.

Mulai hari ini (7 Ogos 2023), pelanggan PayPal A.S. yang layak membeli PayPal USD akan dapat:

  • Pindahkan PayPal USD antara PayPal dan dompet luaran yang serasi
  • Hantar pembayaran orang ke orang menggunakan PYUSD
  • Belian dana dengan PayPal USD dengan memilihnya semasa pembayaran2
  • Tukar mana-mana mata wang kripto yang disokong PayPal kepada dan dari PayPal USD

Menurut Dan Schulman, presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif, PayPal
“Peralihan ke arah mata wang digital memerlukan instrumen stabil yang asli secara digital dan mudah disambungkan kepada mata wang fiat seperti dolar A.S.,komitmen kami terhadap inovasi dan pematuhan yang bertanggungjawab, dan rekod prestasi kami yang menyampaikan pengalaman baharu kepada pelanggan kami, menyediakan asas yang diperlukan untuk menyumbang kepada pertumbuhan pembayaran digital melalui PayPal USD.”

Kepada Yang Berminat Menjana Pendapatan Kripto Secara Santai, boleh lah sertai bengkel 2 hari (face to face) Beranikripto pada 23 & 24 Sept nanti di Kuala Lumpur.

Yuran Bengkel:
1. Early Bird 1 – Rm1369 (sebelum 30 Ogos)
2. Normal – Rm1769 (Sept 2023)

>> Video Testimoni Pelajar MyCryptoversity
>> Hubungi admin @Blockversity

error: Content is protected !!