Tim Wu, salah seorang penasihat teknologi terkemuka dan pakar anti-monopoli Rumah Putih, kini menyimpan berjuta-juta dalam Bitcoin (BTC) dan Filecoin (FIL), menurut laporan oleh Politico pada Isnin (7 Jun 2021).

 

Laporan itu memetik pendedahan kewangan peribadi Wu baru-baru ini mengemukakan dan menganggarkan dia memiliki antara $ 1 juta hingga $ 5 juta dalam BTC. Penasihat itu juga mempunyai antara $100,001 – $250,000 dalam FIL, native coin berasaskan platform penyimpanan data dan pengambilan data Filecoin.

 

Presiden A.S. Joe Biden melantik Wu pada bulan Mac sebagai pembantu khas untuk dasar teknologi dan persaingan di Majlis Ekonomi Nasional. Sebelum memulakan tugasnya, beliau mengajar di Sekolah Undang-undang Columbia, walaupun dia juga pernah bertugas di Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan dan Majlis Ekonomi Nasional (dalam peranan yang berbeza) di bawah mantan Presiden Barack Obama.

Beliau telah lama menjadi pengkritik terhadap kekuatan yang dimiliki syarikat ‘Big Tech’, selain menulis banyak artikel akademik mengenai maklumat, platform komunikasi dan internet serta beberapa buku. Dia jugalah pencipta istilah ‘net neutrality’ pada tahun 2002!

 

Sebaik diangkat sebagai pegawai tertinggi kerajaan, Wu telah melepaskan dirinya dari “sebarang perkara tertentu yang melibatkan Bitcoin atau cryptocurrency” secara umum kerana kepentingan kewangannya, beritahu seorang pegawai kepada Politico.

Sumber artikel: coindesk.com

error: Content is protected !!