Menurut laporan Ledger Insights, China telah memulakan dua percubaan baru untuk yuan digitalnya yang terkenal. Secara khusus, percubaan ini telah dimulai di Chengdu dan Xiong’an dengan nilai gabungan sekitar $ 2.3 juta. Apa yang perlu diperhatikan dalam percubaan ini adalah mereka fokus untuk memupuk perjalanan yang ‘hijau’ selain mempromosikan penggunaan yuan digital di kalangan warganegaranya.

Bagi mereka yang tidak tahu, Chengdu adalah bandar raya China pertama yang menawarkan e-yuan (mata wang digital bank pusat (CBDC) China) di seluruh sistem pengangkutan awamnya yang lengkap merangkumi metro, bas, dan basikal. Negara China berharap percubaan e-yuan akan mendorong warganegaranya untuk memilih perjalanan ‘hijau’, membantu penjimatan tenaga serta mengurangkan pelepasan karbon.

Mengenai inisiatif perjalanan ‘hijau’ di Chengdu, laporan dari Sina berkata:

 

“Selama acara dua hari di Chengdu dari 3 Julai hingga 5 Julai, warganegara dapat membuat permohonan untuk memenangi salah satu dari 100,00 pakej pengangkutan awam yuan digital termasuk kupon. Warganegara yang berjaya menyimpan kupon dalam dompet yuan digital mereka boleh menebus kupon itu untuk tiket melalui aplikasi di telefon bimbit.”

Lebih-lebih lagi, China tidak menjauhkan diri dari penggunaan dompet yuan digital dalam usaha untuk mengekalkan penggunaan mata wang digital pada jangka masa yang panjang. Sehubungan dengan itu juga, China bakal menyiarkan kedudukan harian perjalanan ‘rendah karbon’ untuk pengguna mata wang digitalnya. Sebagai insentif, 20,000 rakyat teratas akan menerima kupon perjalanan tambahan di dompet digital masing-masing.

Berbeza dengan Chengdu dimana e-yuan akan disalurkan kembali ke ekonomi tempatan, Xiong’an membolehkan pengguna menghabiskan ‘sampul merah’ yang dikirim kepada mereka untuk dibelanjakan di kedai runcit tertentu yang menggunakan yuan digital.

Walaupun pentadbiran China berusaha sepenuhnya untuk menjadikan yuan digital sebagai norma baru dan menggantikan fiat sepenuhnya, warganegara yang ragu-ragu berpendapat bahawa wang digital akan mengganggu privasi kewangan semua pengguna. Bagaimanapun, bekas pegawai Bank Rakyat China nampaknya menafikan perkara ini.

Selain itu, berita pada 14 Jun melaporkan bahawa China telah memulakan pembayaran gaji dengan e-yuan yang pertama dikuasakan oleh teknologi blockchain.

error: Content is protected !!