Assalamualaikum dan salam sejahtera MyCryptonation!

Time market boring ni, takde banyak benda yang kita boleh buat selaian dari monitor market dan membaca lebih  lanjut tentang ilmu kripto, betul tak?

Kali ni saya nak share sedikit info berdasrkan pemerhatian saya, ini adalah bacaan ringan sahaja

Market kripto telah membuat kita melalui perjalanan yang mencabar & liar sejak beberapa bulan kebelakangan ini, dengan pergerakan harga yang volatile, tak tahu kemana hala tuju..tapi walaupun di tengah-tengah semua ketidaktentuan ini, terdapat beberapa perkembangan baru yang menarik perhatian saya berlaku di ruang angkasa kripto ni.

Berikut adalah beberapa perkara yang pada saya, kita semua perlu beri perhatian dalam dunia crypto pada tahun 2023 agar anda lebih memahami and alert apa yangsedang dan akan berlaku:

  • Kebangkitan DeFi (kewangan terdesentralisasi): DeFi ialah sistem aplikasi kewangan yang berjalan dalam teknologi blockchain, ia di luar kawalan institusi kewangan tradisional. DeFi telah berkembang pesat dan semakin popular kerana ia menawarkan pengguna keupayaan untuk meminjam, memberi pinjam dan berdagang mata wang kripto tanpa memerlukan bank atau perantara lain atau dengan erti kata lain tanpa pihak ketiga.

 

  • Pertumbuhan Projek Metaverse: Metaverse ialah dunia maya yang sedang dibina di atas teknologi blockchain. Ia dilihat sebagai evolusi internet seterusnya dan ia berpotensi untuk merevolusikan cara kita berinteraksi antara satu sama lain dan dengan dunia di sekeliling kita. Mata wang kripto memainkan peranan penting dalam pembangunan metaverse, kerana ia digunakan untuk membeli dan menjual aset dan pengalaman digital di alam maya ini. 2 aset metaverse kegemaran saya ialah $MANA dan $SAND
  • Penggunaan Matawang Kripto Yang Semakin Meningkat Oleh Pemilik Perniagaan: Sejak akhir akhir ini makin banyak perniagaan mula menerima mata wang kripto sebagai medium pembayaran, yang terkini PayPal telah mengumumkan stablecoin mereka sendiri iaitu PYUSD (boleh baca sini). Ini didorong oleh permintaan yang semakin meningkat daripada pengguna, serta peningkatan penerimaan mata wang kripto oleh pengawal selia.

 

  • Pembangunan Matawang Kripto Yang Baharu: Boleh dikatakan setiap bulan ada jer mata wang kripto yang baharu keluar di pasaran dan ia sentiasa dibangunkan, masing-masing mempunyai ciri dan aplikasi uniknya sendiri. Bagi saya sekarang ni adalah masa yang menarik untuk terlibatkan diri dalam dunia crypto, kerana terdapat banyak inovasi yang berlaku dan ada diantarnya penggunaannya macam tak masuk akal dan menakutkan seperti AKRHAM. Ada yang beli tak?

Ini hanyalah serba sediki beberapa perkara yang bagi saya kita perlu berikan perhatian jika anda ingin terlibat dalam dunia crypto pada tahun 2023, kerana pada pendapat saya sekrang adalah masa yang menarik untuk terlibat dalam dunia ini dan tidak mustahil kita akan melihat lebih banyak lagi inovasi kripto pada tahun-tahun akan datang.

 

Selain perkara di atas, ada beberapa trend lain yang kita patut perhatikan:

  • Kawal Selia Matawang Kripto Yang Semakin Meningkat: Kerajaan di seluruh dunia mula mengawal selia mata wang kripto, yang mana situasi ini boleh memberi impak yang besar kepada pasaran.

 

  • Pertumbuhan Stablecoin: Stablecoin ialah matawang kripto yang disandarkan pada mata wang fiat, seperti dolar AS. Stablecoin ini dilihat sebagai alternatif yang lebih stabil kepada mata wang kripto lain, maka dengan sebab ini ia menjadi semakin popular.

 

  • Pembangunan DEX (Pertukaran Terdesentralisasi): DEX menjadi semakin popular, kerana mereka menawarkan pengguna lebih kawalan ke atas dana mereka, DEX ialah pertukaran yang membolehkan pengguna berdagang mata wang kripto tanpa memerlukan pihak berkuasa berpusat mengawal setiap urusan, tidak seperti CEX (Pertukaran Berpusat) dimana ada pihak yang mengawal, contoh CEX yang popular adalah seperti Binance, ByBit, Kucoin dan di Malaysia kita ada Luno dan 3 lagi bursa kripto yang di kawalselia oleh Suruhanjaya Sekuriti (SC).

 

  • Penggunaan Matawang Kripto Bagi Tujuan Jenayah: Sejak wang kripto (Bitcoin) telah digunakan untuk pelbagai aktiviti jenayah, seperti pengubahan wang haram, penjualan senjata api dan serangan perisian tebusan. Kerajaan dan agensi penguatkuasaan undang-undang seluruh dunia sedang berusaha untuk memerangi perkara ini tetapi ia bukan suatu perkara yang mudah dan mencabar.

Baca juga, Wallet Recovery kat sini >>>

Dunia kripto ni sentiasa berkembang, kadang saya sendiri pun tak sempat nak follow perkemvangannya, tapi kepada newbie ia adalah penting bagi anda untuk sentiasa mengikuti perkembangan terkini sebab dengan berbuat macam ni saja anda boleh membuat keputusan tentang strategi perdagangan dan pelaburan anda disamping itu dinasihatkan juga supaya menuntut lah dulu ilmu kripto samada mengikut akaun sosmed mana-mana guru guru kripto yang dah lama terlibat dan mengajar kripto, kerana hanya mereka yang pengalaman sahaja yang boleh bimbing anda, mereka sudah lalui bermacam macam FUD dan sehingga hari ini mereka masih kekal dan berjaya menjadi Coiner yang bebeas kewnangan.

Penulisan ini hanyalah sekadar pendapat peribadi saya sahaja dan tidak bioleh dijadikan nasihat kewangan. DYOR

Kepada Yang Berminat Mendalami Ilmu Kripto & Menjana Pendapatan Kripto Secara Santai, boleh lah sertai bengkel 2 hari (face to face) Beranikripto pada 23 & 24 Sept nanti di Kuala Lumpur.

📚Yuran Bengkel:
👉 1. Early Bird 1 – Rm1369 (sebelum 30 Ogos)
👉 2. Normal – Rm1769 (Sept 2023)

>> Video Testimoni Pelajar MyCryptoversity
>> Hubungi admin @Blockversity

>> Daftar 👉 Beranikripto.com

error: Content is protected !!