3 minit bacaan

Sekiranya anda memegang cryptocurrency untuk tujuan membina kekayaan atau mempelbagaikan, anda harus tahu bahawa akaun simpanan berasaskan cryptocurrency dapat membantu meningkatkan hasil pelaburan anda dengan lebih banyak lagi.

Dunia sedang perlahan-lahan beralih dari sistem kewangan tradisional ke arah teknologi blockchain. Kadang-kala pada masa lalu, hampir setiap transaksi harus melibatkan perantara, terutama bank. Namun, dengan pengenalan teknologi blockchain dan cryptocurrency, transaksi kewangan tidak memerlukan perantara seperti yang berlaku dengan sistem kewangan tradisional.

Hari ini, terdapat banyak penyelesaian blockchain yang telah dikembangkan melalui protokol kewangan terdesentralisasi (DeFi) untuk menawarkan perkhidmatan yang ditawarkan oleh kebanyakan institusi kewangan tradisional. Premis DeFi adalah mudah: Menyelesaikan ketidakcekapan yang sudah lama dalam pembiayaan modal mata wang kripto yang idle pada kos peluang bukan sifar.

Terbukti pertumbuhan industri DeFi telah dipercepat dan terdapat lonjakan jumlah orang yang menyertai protokol DeFi. Menjelang 31 Disember 2020, industri DeFi telah meningkat menjadi 13 bilion dari $ 700 juta pada masa yang sama pada tahun 2019. Pada tahun 2021, pertumbuhan telah mengumpulkan lebih banyak momentum dan industri ini kini bernilai lebih dari $ 40 bilion.

Protokol DeFi menggunakan sebahagian besar perkhidmatan yang ditawarkan oleh institusi kewangan tradisional seperti bank, dan syarikat insurans. Hasilnya, lebih banyak orang memilih untuk melabur dalam industri DeFi, terutama dalam akaun simpanan crypto, sektor yang berkembang pesat di DeFi.

Baca Juga : Apa itu Cryptocurrency

Kenapa Simpanan Kripto ?

Kaedah yang paling biasa untuk menjana wang dari cryptocurrency ialah membeli cryptocurrency seperti Bitcoin, Ethereum, dan syiling alternatif lain, menyimpan cryptocurrency di dompet crypto menjangkakan nilai pasaran mereka akan meningkat, dan kemudian menjualnya pada harga yang lebih tinggi untuk menjana keuntungan.

Selain membeli dan menjual cryptocurrency, beberapa pertukaran crypto menawarkan akaun simpanan crypto khusus yang meniru akaun simpanan bank tradisional tetapi dengan hasil peratusan tahunan (APY – annual percentage yield) yang lebih tinggi.

Dalam akaun simpanan tradisional, APY berkisar antara 0.1% hingga 0.6%. Ini bermaksud bahawa anda harus mendepositkan sejumlah besar dana untuk mendapatkan faedah yang besar melalui simpanan tradisional. Sekiranya anda menyimpan $ 100,000 selama satu bulan (30 hari) dengan akaun simpanan bank yang menawarkan APY sebanyak 0.6%, misalnya, anda akan memperoleh $ 50 (0.6 / 100 X 1/12 X $ 100,000) dalam satu bulan. Ini adalah pendapatan yang sangat rendah.

Sementara akaun simpanan tradisional menawarkan APY di bawah 0.6%, simpanan crypto menawarkan APY melebihi 0.6%. Sebagai contoh, Binance Earn, salah satu penyedia akaun simpanan crypto, menawarkan APY antara 0.67% hingga lebih dari 40% bergantung pada jenis coin, tempoh, dan terma produk (syarat fleksibel, syarat tetap, atau produk DeFi seperti “liquid swap” dan “Staking DeFi”).

Untuk menjelaskan maksudnya, jika anda melanggan $ 100,000 dalam akaun simpanan tetap selama 30 hari yang mempunyai anggaran APY 6.66%, anda dijangka akan memperoleh $ 555 (6.66 / 100 X 1/12 X $ 100,000). Berbanding dengan melabur jumlah yang sama dengan bank tradisional, terbukti bahawa simpanan crypto mempunyai pulangan yang lebih tinggi.

Bagaimana saya boleh mengambil bahagian dalam simpanan crypto?

Langkah untuk mengambil bahagian dalam simpanan crypto:

Langkah 1: Cari pertukaran crypto atau protokol DeFi yang menawarkan penawaran produk simpanan.

Langkah 2: Berdasarkan pada aset digital yang anda miliki, pilih produk yang bersesuaian.

Langkah 3: Dapatkan pendapatan pasif walaupun anda sedang tidur.

Adakah Simpanan Crypto selamat? Apa risikonya?

Walaupun perolehan kripto adalah cara yang agak selamat untuk memperoleh pendapatan pasif dari aset kripto yang anda pegang, ada beberapa perkara yang perlu diambil kira.

Pasaran cryptocurrency agak tidak menentu dan harga pasaran aset kripto yang anda taruh (staked) ( mungkin naik atau turun dalam beberapa saat. Sekiranya harga jatuh, nilai aset simpanan anda akan menyusut. Ini bermaksud nilai ganjaran simpanan anda juga akan menurun.

STABLE ACT juga baru-baru ini cuba menguasakan USDT yang diperkenalkan oleh anggota Kongres AS. Sekiranya bil ini diluluskan, stablecoin mungkin tidak dipasak dengan jumlah USD yang sama, yang boleh mempengaruhi nilai dalam akaun simpanan crypto dengan ketara.

Kesimpulan

Terdapat trend positif di mana pelabur runcit berubah untuk mempelbagaikan portfolio simpanan mereka yang terdiri daripada saham dan ETF ke penyelesaian pengurusan aset crypto untuk memperoleh hasil peratusan tahunan yang lebih tinggi. Boleh dikatakan bahawa simpanan kripto dapat terus menggantikan akaun simpanan tradisional dalam beberapa portfolio pengguna.

Sukar untuk diramalkan bila ini akan berlaku.

Kepada yang beragama Islam, pastikan anda memilih aset dan produk yang Patuh Syariah.

Sumber rujukan : Binance

error: Content is protected !!