5 minit bacaan

  • Permintaan pengguna yang meningkat bertentangan dengan tugas fidusia
  • Startups robo-crypto dilihat akan memperoleh kelebihan perintis awal

Secara ringkasnya, ia mestilah sesuai. Minat dalam mata wang kripto telah meningkat di kalangan golongan muda dan celik teknologi, sama seperti demografi yang disasarkan oleh penasihat-robo yang besar.

Walaupun sektor kewangan mula menggunakan crypto, anda tidak akan menemui Bitcoin atau Ether dalam nasihat model portfolio. Dilema bagi industri ini adalah bahawa status penasihat pelaburan berdaftar adalah asas penerimaan arus perdana yang berjaya dan bertindak untuk menyampaikan kewajipan undang-undang demi kepentingan pelanggan.

Apabila penasihat robo menjadi lebih popular – Schwab meramalkan aset yang diuruskan oleh penasihat robo akan meningkat menjadi $ 460 bilion tahun depan – pilihan automatik yang telah diteliti akan jauh lebih banyak. Walaupun pulangan besar crypto sepanjang tahun lalu menggoda kepada mana-mana pelabur, turun naik yang melampau dan rekod prestasi yang agak pendek menunjukkan risiko yang besar.

“Apabila anda memasukkan cryptos ke dalam model peruntukan aset standard, anda perlu memperoleh pulangan positif yang sangat tinggi untuk membolehkan sebarang pegangan dalam portfolio kerana risikonya,” kata Jim Angel, seorang profesor di Universiti Georgetown.

“Adalah sangat diperdebatkan” sama ada crypto termasuk dalam portfolio pelabur sama sekali, tambahnya.

Melihat dari sisi lain pula adalah peluang. Tinjauan demi tinjauan menunjukkan generasi milenial – generasi yang baru mula memperolehi aset yang boleh dilaburkan tetapi sering kerisauan dengan kos nasihat tradisional – kemungkinan besar percaya bahawa cryptocurrency adalah kelas aset yang sah dan mungkin juga sudah membeli Bitcoin.

Rata-rata pelabur crypto A.S. adalah lelaki berusia 38 tahun dengan pendapatan isi rumah $ 110,000, menurut tinjauan Gemini.

“Magnitud kripto yang popular telah menjadikan orang melihat ruang ini dan bertanya apakah ini bukan cara dapat membezakan platform mereka,” kata David Goldstone, pengurus penyelidikan dan analitik di Backend Benchmarking.

“Mereka ingin mendapatkan yang muda dan berkembang bersama mereka selari dengan¬† gambaran kewangan mereka yang bertambah rumit ,” katanya, merujuk kepada pelanggan.

Setakat ini tidak ada pemain utama yang memasukkan crypto dalam model atau portfolio automatik, walaupun pasangan seperti Wealthsimple Kanada membenarkan pelanggan untuk berdagang crypto di sampingnya. Namun, hampir semua orang sedang memerhatikannya.

WealthFront yang berpusat di California, yang mempunyai sekitar $16 bilion aset yang diuruskan mengikut budi bicara menurut anggaran dari Backend Benchmarking, berada di peringkat awal untuk meneroka penawaran crypto yang kemungkinan termasuk kemampuan untuk melabur dalam Bitcoin dan Ether, kata jurucakap Elly Stolnitz. Masih terlalu awal untuk mendedahkan spesifik atau masa, katanya.

Buat masa ini, pelanggan WealthFront ditanya mengenai tahap toleransi risiko dengan portfolio yang dibina berdasarkan maklumbalas mereka. Sekiranya seseorang mengubah campuran pelaburannya daripada cadangan, mereka akan ditunjukkan kesan pada skor risiko dan implikasi terhadap matlamat kewangan.

“Dalam konteks ini, kami akan menunjukkan kepada pelanggan apa maksud pelaburan mereka dalam crypto dalam portfolio mereka secara keseluruhan,” kata Stolnitz.

“Kami tahu bahawa banyak pelanggan dan khalayak sasaran kami ingin memasukkan sejumlah wang ke dalam cryptocurrency dan kami dapat membantu mereka memikirkannya dengan cara yang betul.”

Betterment yang berpusat di Rival New York dengan aset sekitar $29 bilion di bawah pengurusannya juga menimbang bagaimana menawarkan crypto – tetapi tidak dalam waktu dekat.

“Crypto adalah sesuatu yang sangat kami sukai sebagai sebuah syarikat, tetapi rancangan untuk memasukkannya ke dalam platform Betterment tidak terdapat dalam peta jalan semasa,” kata jurucakap Danielle Shechtman.

“Sekarang, kami lebih banyak meneroka bagaimana kami dapat menawarkan crypto dengan cara yang bertanggungjawab, dalam kerangka panduan. Sekiranya Betterment menawarkan crypto sebagai strategi pelaburan, kami akan memfokuskannya sebagai kelas aset untuk dipegang sebagai sebahagian kecil dari keseluruhan portfolio. “

Pilihan Startups

Terdapat beberapa syarikat permulaan kecil yang menawarkan nasihat robo dalam bakul kripto yang tulen, bertaruh sekiranya tiada ETF Bitcoin, ada permintaan pelanggan untuk penyelesaian yang dikendalikan.

Salah satunya adalah Makara yang berpusat di Seattle, yang diasaskan bersama oleh pengurus dana lindung nilai cryptocurrency kuantitatif, Jesse Proudman, yang dilancarkan pada bulan Jun.

Ia menjanjikan “pelaburan crypto pada autopilot” dan mengaku sebagai tawaran pertama yang didaftarkan sebagai penasihat pelaburan dengan SEC.

Pelanggan boleh memilih dari enam bakul, termasuk kewangan yang terdesentralisasi dan penawaran coin “blue chip” dengan nilai pasaran lebih dari $10 bilion. Yuran adalah 1% dari aset yang dikendalikan – lebih tinggi daripada 0.25% yang dikenakan oleh penasihat robo konvensional.

“Terdapat permintaan mendalam yang signifikan untuk kelas aset yang tidak memenuhi kriteria infrastruktur pertukaran yang sedia ada,” kata Proudman dalam wawancara. “Bagi sebahagian besar peserta pasaran, kelas aset ini terlalu membingungkan.”

Makara tidak menawarkan pelaburan standard seperti saham atau bon atau menghendaki pengguna mendedahkan berapa bahagian dari keseluruhan portfolio mereka dalam kripto, memberikan keseimbangan keseluruhan dan penilaian risiko kepada individu.

“Kami mengingatkan orang bahawa ini adalah pelaburan yang sangat tidak stabil dan spekulatif dan seharusnya hanya menjadi sebahagian daripada program pelaburan mereka yang lengkap,” kata Proudman.

Sumber rujukan: Bloomberg

error: Content is protected !!