Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini menerbitkan garis panduan pengawalseliaan ke atas aset digital yang menggariskan rangka kerja untuk penawaran token digital di Malaysia atau lebih dikenali sebagai ICO kepada sesetengah pihak.

Garis panduan ini memasukkan maklum balas yang diterima oleh pengawal selia berikutan penerbitan kertas perundingan. Mengikut kenyataan media mereka, industri itu amat menyokong sokongan para pengusaha platform untuk mengkaji permohonan untuk mengeluarkan nota digital untuk pengumpulan dana.

Pada dasarnya, tawaran token digital akan dilakukan melalui Tawaran Pertukaran Permulaan (IEO). IEOs pada dasarnya sama dengan ICOs kecuali ia dilakukan melalui pertukaran crypto dan bukan penerbit token itu sendiri.

Di bawah garis panduan baru Malaysia, adalah tidak sah bagi penerbit untuk menawarkan apa-apa token digital sebelum kelulusan IEO diperolehi, Suruhanjaya Sekuriti juga menegaskan dalam kenyataan media mereka bahawa sehingga mula berkuatkuasanya Garis Panduan tersebut, tidak membenarkan mana-mana individu untuk menawarkan atau mengeluarkan apa-apa token digital di Malaysia.

Garis Panduan ini akan dikuatkuasakan pada separuh kedua tahun 2020 untuk membolehkan penerbit, pengendali platform dan pelabur yang berpotensi untuk membiasakan diri dengan keperluan dalam Garis Panduan tersebut.

Sekilas Mengenai Keperluan Operator Platform IEO

Platform IEO diperlukan untuk menjalankan penilaian yang diperlukan dan usaha wajar terhadap penerbit serta ciri-ciri dari token digital. Semasa fasa pertama pelaksanaan SC akan bekerjasama dengan pengendali platform dalam menilai penerbit yang layak.

Garis panduan ini juga menyatakan bahawa pengendali IEO mesti mempunyai modal berbayar minimum sebanyak RM 5 juta dan mestilah diperbadankan secara tempatan kecuali dinyatakan sebaliknya oleh pengatur. Pengendali juga perlu mengekalkan akaun amanah untuk wang yang diterima daripada pelabur dengan lesen institusi kewangan Malaysia.

Sekiranya pengendali juga melihat perdagangan aset digital ini, mereka akan diminta untuk didaftarkan berasingan sebagai pengendali platform Digital Asset Exchange (DAX).

Kelayakan Sebagai Penerbit Token Digital

Sama seperti pengendali IEO, SC memerlukan penerbit untuk ditubuhkan secara tempatan dan menjalankan perniagaan utamanya yang dijalankan secara tempatan, ia selanjutnya menyatakan bahawa penerbit mesti mempunyai setiap masa, sekurang-kurangnya dua orang pengarah yang utama atau satu-satunya tempat kediaman di Malaysia.

Bagi modal berbayar minimum, penerbit perlu mempunyai minimum RM 500,000.

Untuk diluluskan sebagai penerbit, garis panduan ini juga menyatakan bahawa projek dan perniagaan yang mendasari kebanyakannya memberikan penyelesaian inovatif atau proposisi nilai digital yang bermakna bagi Malaysia. Ia menerangkan “inovatif” sebagai projek yang “memberikan penyelesaian atau menangani keperluan atau masalah pasaran yang sedia ada” atau “meningkatkan kecekapan proses atau perkhidmatan yang sedia ada yang dilakukan oleh penerbit atau industri ‘

Pengumpulan dana bagi penerbit adalah tertakluk kepada had 20 kali dana pemegang saham dan siling RM 100 Juta dan penerbit tidak dibenarkan mengumpulkan dana satu platform IEO dan platform Crowdfunding Equity secara serentak.

Garis panduan ini juga menyatakan bahawa token digital yang dimaksudkan sebagai instrumen pembayaran. hanya digunakan untuk pertukaran barangan dan perkhidmatan penerbit.

Menariknya panduan yang diperlukan untuk semua penerbit termasuk penafian berikut:

“Para pelabur diingatkan bahawa Bank Negara Malaysia (Bank) tidak mengiktiraf token digital sebagai tender sah atau sebagai bentuk instrumen pembayaran yang dikawal oleh Bank dan Bank tidak akan memberikan sebarang bentuk ganti rugi bagi pemegang token yang terkilan” .

Had Pelaburan

Sama seperti crowdfunding ekuiti dan pembiayaan rakan sebaya, terdapat batasan yang dikenakan untuk pelabur runcit dan pelabur malaikat. Pelabur runcit adalah terhad kepada RM 2,000 bagi setiap penerbit dengan jumlah had pelaburan tidak melebihi RM 20,000 dalam tempoh 12 bulan.

Manakala ‘Angel investors’ (admin sendiri pun kurang faham dengan maksud ini) tertakluk kepada maksimum RM500,000 dalam tempoh 12 bulan manakala pelabur yang canggih ‘sophisticated investors’ (yang ni pun admin sendiri pun kurang faham apa maksud dia) tidak mempunyai had ke atas jumlah pelaburan.

Pandangan Fintech Malaysia Berkenaan Garis Panduan Baru Aset Digital Malaysia

Kami amat menggalakkan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia menangani inovasi baru dalam bidang kewangan ini. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, kami telah melihat garis panduan pengawal selia dan memberikan kejelasan dengan penumpuan ekuiti, pembiayaan P2P, pertukaran cryptocurrency dan tawaran token digital terkini.

Kami berpandangan bahawa pendekatan menggunakan IEO untuk menjalankan penilaian dan usaha wajar adalah langkah yang baik dalam meminimumkan projek yang dipersoalkan dan melindungi pengguna.

Walau bagaimanapun, kami berharap bahawa garisan bawah had RM 2,000 bagi setiap penerbit akan dinaikkan kepada jumlah yang lebih bermakna untuk perbandingan sekuriti pelabur runcit dibenarkan melabur sehingga RM 5,000 bagi setiap penerbit untuk crowdfunding ekuiti.

Butiran lengkap mengenai garis panduan boleh didapati di sini.

Sumber Asal : Vincent Fong, Fintechnews.my

Ulasan Dari Admin :

Pemain Industri Saham Bursa Malaysia termasuk lah broker, dealer, bank, remisier, institusi kewangan atau pelaburan, pelabur korperat dan runcit akan terkesan dengan enovasi ini.

IPO berubah ke ICO, namun begitu ICO tidak selamat kerana tiada pemantauan dan tidak dikawalselia oleh pihak berkuasa tempatan, 80% ICO adalah scamm (rujukan 2017 cointelegraph)

Atas ciri-ciri untuk mengelakkan kes penipuan maka IEOs ini wujud tapi bagi yang ‘pure coiner’ mereka tentu tidak setuju kerana ia sudah lari dari konsep crypto yang sebenar iaitu ‘Dedecentralised’

Namun begitu, secara keseluruhannya kami berterima kasih kepada Suruhanjaya Sekuriti (SC) dan amat mengalu-alukan perlaksanaan IEOs ini kerana ramai sangat rakyat Malaysia yang tamak yang tak mahu belajar tentang kripto, lalu terjebak dengan pelbagai skim ponzi, hyip, MLM dan bermacam-macam program scamm

Kami juga bersependapat dengan Fintech Malaysia agar had setiap pelabur di naikan dari RM 2,000 ke Rm 5,000

Anda juga boleh mengikuti kami di Channel Telegam & Facebook Page

error: Content is protected !!