5 minit bacaan
El Salvador menjadi negara pertama di dunia yang menggunakan bitcoin sebagai tender sah setelah Kongres pada hari Rabu meluluskan cadangan Presiden Nayib Bukele untuk menerima cryptocurrency, langkah yang menggembirakan penyokong mata wang ini.

Dengan 62 dari 84 undian, penggubal undang-undang memilih langkah untuk mewujudkan undang-undang untuk menerima bitcoin, walaupun ada kebimbangan mengenai kemungkinan kesan terhadap program El Salvador dengan Dana Kewangan Antarabangsa, IMF.

Bukele telah menekankan penggunaan bitcoin untuk potensinya untuk membantu orang Salvador yang tinggal di luar negeri untuk menghantar kiriman wang pulang ke rumah, sambil mengatakan dolar AS juga akan terus menjadi tender sah. Dalam praktik semasa, El Salvador tidak mempunyai mata wang sendiri.

“Ini akan membawa penyertaan kewangan, pelaburan, pelancongan, inovasi dan pembangunan ekonomi untuk negara kita,” kata Bukele dalam tweet sejurus sebelum pungutan undian di Kongres, yang dikendalikan oleh parti dan sekutunya.

Dalam idea dia yang dilihat berkembang dalam masa semalaman, , Bukele kemudian mengatakan dia telah mengarahkan firma elektrik geothermal milik negara, LaGeo untuk mengembangkan rancangan untuk menawarkan kemudahan perlombongan bitcoin menggunakan tenaga yang dapat diperbaharui dari gunung berapi negara.

Dia mengatakan bahawa idea itu adalah untuk membina hab perlombongan bitcoin di sekitar potensi geothermal bumi negara ini. Dia juga mengatakan bahawa El Salvador akan menawarkan kewarganegaraan kepada orang yang menunjukkan bukti bahawa mereka telah melabur dalam sekurang-kurangnya tiga bitcoin.

Penggunaan bitcoin akan menjadi pilihan bagi individu dan tidak akan mendatangkan risiko kepada pengguna, kata Bukele, dengan kerajaan menjamin penukaran kepada dolar pada saat transaksi melalui dana $ 150 juta yang diterbitkan di bank pembangunan negara, BANDESAL.

Di bawah undang-undang, bitcoin mesti diterima oleh firma apabila ditawarkan sebagai pembayaran untuk barang dan perkhidmatan. Caruman cukai juga boleh dibayar dalam cryptocurrency.

“Sekiranya anda pergi ke McDonald’s atau apa sahaja, mereka tidak boleh mengatakan kami tidak akan mengambil bitcoin anda, mereka harus menerimanya kerana ia adalah tender sah,” kata Bukele dalam perbualan dalam talian yang diadakannya dengan industri mata wang kripto angka selari dengan perbahasan di Kongres.

Penggunaannya sebagai tender sah akan bermula dalam 90 hari, dengan kadar pertukaran bitcoin-dolar yang ditentukan oleh pasaran. Bukele mengatakan bahawa kerajaan dan Bank Pusat tidak memiliki bitcoin pada masa ini.

Di ibu kota, San Salvador, reaksi bercampur-campur, dan ada yang gembira kerana mata wang baru itu dapat meningkatkan pilihan kemakmuran dan kewangan. Yang lain masih ragu-ragu.

“Bagaimana saya akan setuju dengan ini? Saya belum pernah melihatnya walaupun dalam foto. Saya tidak tahu apa-apa mengenainya, anda perlu memahami mata wang anda,” kata Estela Gavidia, memegang beg belanja dan mengingat kembali kehilangan kuasa pembeli yang menyebabkan banyak orang miskin menderita ketika dolar diterima pada tahun 2001.

Penyokong Cryptocurrency memuji langkah itu sebagai mengesahkan aset yang baru muncul, tetapi kesannya terhadap peraturan, percukaian atau penggunaan bitcoin di negara lain masih belum dapat dilihat.

Tidak ada tanda-tanda segera bahawa negara-negara lain akan mengikuti penerapan bitcoin seperti El Salvador.

“Sama ada ini menjadi yang pertama dalam apa yang menjadi trend dan kemudian snow-ball effect, atau adakah ini akan menjadi masalah, kita hanya akan tahu melalui sejarah,” kata Brandon Thomas, rakan kongsi syarikat penasihat Grayline Group.

Penganalisis juga mengatakan langkah itu boleh menyulitkan perbincangan dengan IMF, di mana El Salvador mendapatkan lebih dari $ 1 bilion untuk program bersama.

Bukele mengatakan bahawa dia akan bertemu dengan IMF pada hari Khamis untuk membincangkan undang-undang bitcoin, antara lain. Dia mengatakan dalam mengatur pertemuan itu, dia telah berusaha menjelaskan kepada mereka bahawa pergeseran itu “tidak akan mengubah ekonomi makro mereka.”

Bitcoin menikmati hari terbaiknya dua minggu ini, meningkat sebanyak 6% hingga $ 35,200.

“Pasaran sekarang akan difokuskan pada penerapan melalui El Salvador dan adakah negara-negara lain akan mengikuti,” kata Richard Galvin dari dana kripto Digital Asset Capital Management. “Ini boleh menjadi pemangkin utama untuk bitcoin dalam dua hingga tiga tahun ke depan.

INSPIRASI PANTAI

Tidak jelas berapa lama Bukele mengusahakan rancangan bitcoin, tetapi dia mengatakan bahawa pada hari Rabu, dia terinspirasi oleh sebuah projek bernama ‘Bitcoin Beach’ yang memperkenalkan cryptocurrency itu di sebuah bandar pantai El Salvador tahun lalu.

Dia mengusahakan idea itu dengan Jack Mallers, CEO Strike, dompet digital yang menggunakan Lightning Network untuk membolehkan pembayaran kecil dalam Bitcoin.

Bukele juga menunjukkan tweetnya dari 2017, sebelum dia menjadi calon presiden, di mana dia mencadangkan penggunaan bitcoin.

Kemunculan ekonomi baru – di mana penembusan bank jauh lebih rendah daripada di negara maju dan kebergantungan pada pemindahan wang dari luar negara jauh lebih tinggi – telah meningkat cepat kepada cryptocurrency.

Di luar Amerika Syarikat, negara-negara dengan jumlah pengeluaran dan perdagangan crypto tertinggi adalah semua negara berkembang, menurut BofA, termasuk China, Colombia dan India.

Bukele mengatakan bahawa sekitar 70% penduduk di El Salvador kekurangan akses kepada perkhidmatan kewangan tradisional.

Tetapi penggunaan mata wang digital secara umum juga boleh menimbulkan risiko bagi ekonomi dolar, kata para penganalisis.

“Punca dolarisasi adalah inflasi tempatan yang tinggi, yang juga boleh memburuk, jika mata wang digital membuktikan inflasi,” kata David Hauner di BofA.

El Salvador sangat bergantung pada wang yang dihantar balik dari pekerja di luar negara. Data Bank Dunia menunjukkan pengiriman wang ke negara itu mencapai hampir $ 6 juta atau sekitar satu perlima dari KDNK pada tahun 2019, salah satu nisbah tertinggi di dunia.

Secara teori, cryptocurrency menawarkan cara cepat dan murah untuk menghantar wang melintasi sempadan tanpa bergantung pada syarikat pengiriman wang yang biasanya digunakan untuk transaksi tersebut. Ia tidak jelas berapa jumlah kiriman wang yang dihantar ke El Salvador dalam bentuk bitcoin.

Menukar mata wang tempatan ke dan dari bitcoin sering bergantung pada broker tidak rasmi, sementara perdagangan sering memerlukan pengetahuan teknikal.

El Salvador akan mempromosi latihan dan mekanisme untuk membenarkan akses ke transaksi bitcoin, kata undang-undang itu.

Pengawal selia kewangan dan pembuat dasar memberi amaran bahawa bitcoin memudahkan pengubahan wang haram dan penggunaan haram lain.

Bukele menepis kerisauan, dengan mengatakan penjenayah sudah menggunakan dolar A.S. dan aset lain untuk mencuci wang.

“Masalahnya bukan dolar, tapi penjenayah,” katanya.

Sumber rujukan : Reuters

error: Content is protected !!