Minat mengenai Bitcoin dan Crypto nampaknya meningkat lagi. Sekurang-kurangnya itulah yang ditunjukkan oleh data dari Google Trends, terutamanya ke arah Ethereum, Defi, dan Crypto. Bitcoin kurang dicari sebagai perbandingan tetapi masih lebih banyak berbanding pada awal tahun.

Adakah kita sekarang menghadapi kemungkinan “Crypto Bull Run” ?, atau apa sebenarnya yang dikatakan oleh data Google Trends?

Pertanyaan Carian Defi dan Bitcoin Meningkat di Google Trends

Seperti yang kita perhatikan dari kadar pertukaran, permintaan untuk Bitcoin dan cryptocurrency lain semakin meningkat. Terutama, pelbagai projek Defi dapat mencatat peningkatan yang sangat besar dalam beberapa minggu dan bulan terakhir. Begitu juga, Bitcoin dan Ethereum turut mempunyai momentum.
Data dari Google Trends pada masa ini menunjukkan bahawa kebanyakan orang di seluruh dunia kini mencari “membeli crypto.” Pertanyaan carian meletup dalam beberapa minggu kebelakangan dan mencapai tahap tertinggi sejak dua tahun lalu.

Trend Carian Crypto Meningkat sejak 2 tahun lalu

Pencarian untuk “beli bitcoin” telah menurun setelah peristiwa ‘Halving’ bulan Mei lalu tetapi juga meningkat lagi sejak akhir bulan Julai. Beberapa hari yang lalu Ethereum telah mencapai tahap tertinggi dalam carian. Keseluruhan pasaran pada masa ini sedang meningkat, dan tidak ada sebab mengapa trend ini akan berhenti.

Pilih Pasaran Pelaburan Terbaik dan Paling Selamat Untuk Anda

Memilih instrument pelaburan yang betul tidak selalu mudah. Oleh itu, saya mengesyorkan anda melihat Perbandingan Broker & Pertukaran Bitcoin/Cryptocurrency. Berdaganglah di bursa paling selamat dan terbaik di seluruh dunia! Sebagai perbandingan :


Carian ‘buy crypto’ mula dikesan seawal 2018
Sudah menjadi tanda yang jelas bahawa pertanyaan carian untuk “beli crypto” ini berada pada tahap tertinggi pada akhir tahun 2017 dan awal tahun 2018. Kerana pada masa itu, itu adalah kemuncak kebanyakan projek blockchain mencapai tahap tertinggi sepanjang masa (ATH – All Time High). Oleh itu, senario serupa mungkin sedang kita hadapi sekarang ini tetapi tentu saja, ada sebab mengapa minat ini meningkat. Kenaikan harga saham, semakin banyak pelabur swasta dan pasaran, dan ini juga menyebabkan carian Google meningkat.


Setelah pasaran beruang (bear market) masuk, kebanyakan cryptocurrency telah jatuh sekitar 95-99%. Dengan ini, minat orang ramai kepada crypto juga tiba-tiba hilang dan kekal pada tahap yang rendah selama lebih dari satu tahun. Hanya pada pertengahan 2019, ketika harga Bitcoin kembali mencecah USD $14,000 sekejap, minat itu meningkat lagi. Namun, sesudah itu, ia hilang lagi dengan begitu cepat.


Jualbeli Crypto dalam Ringgit Malaysia
Klik Photo untuk daftar akaun Luno Percuma

Jadi pada masa ini, kita melihat pembalikan trend sekali lagi, yang membawa lebih banyak pelabur institusi ke pasaran crypto yang akan mempengaruhi harga Bitcoin, kerana cryptocurrency ini dianggap sebagai pelaburan selamat dalam dunia crypto. Ethereum mungkin juga akan merasakan kesannya kerana hampir semua aplikasi Defi dijalankan pada blockchain Smart Contract ETH.

Saya ingin tahu dan melihat apakah trend ini akan kekal bersama kita dalam jangka masa panjang dan bagaimana harga akan bertindak balas terhadap wang baru ini. Insyallah, saya akan sentiasa update perkembangan terkini crypto seperti biasa.

Coming up, insyallah saya akan berkongsi berkenaan DeFi
Sentiasa lah ikuti rapat posting blog ini pastikan anda subscribe mailing list kami. Masukkan emel anda dan jadi lah yang pertama mendapat kemaskini dari kami melalui emel!

Apa pendapat anda?
Tinggalkan komen anda di bawah ini, kami sedia mendengar komen anda.

Semoga perkongsian ini sedikit sebanyak dapat memberi manfaat kepada anda, kongsikan trade ideal ini dengan rakan-rakan lain agar mereka juga mendapat manfaat.

Barangsiapa yang menunjukkan kepada kebaikan, maka ia (orang yang menunjukkannya) akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya. [HR Muslim, 3509].

Saya doakan semoga anda menjadi seorang Coiner yang berjaya suatu hari nanti, Insya Allah.

Klik juga :

Photo : Google, Cryptocafenews

error: Content is protected !!