5 minit bacaan

Banyak permainan blockchain dibina dan dipromosikan sebagai permainan blockchain, bukan permainan hebat di mana teknologi terdesentralisasi hanyalah satu elemen.

Sejak 2017, puluhan projek telah membina permainan yang menggunakan teknologi blockchain dan nonfungible token (NFT). Keseluruhan visinya memberi inspirasi dan telah menarik minat peminat dan pelabur yang setara. Walau bagaimanapun, industri ini masih dalam tahap awal, dan kita masih perlu menempuh jalan yang panjang sehingga ia mencapai penerapan arus perdana.

Terdapat pelbagai rintangan dalam perjalanan menuju destinasi yang dijanjikan ini. Beberapa halangan utama adalah bahawa permainan NFT terlalu bergantung pada sifat menghasilkan wang mereka sebagai titik penjualan dan ketinggalan permainan tradisional ketika datang ke mekanik permainan yang menarik. Tetapi ia tidak akan tetap seperti.

Keadaan semasa permainan NFT
Untuk memahami permainan NFT, kita mesti terlebih dahulu memahami NFT. NFT mewakili item digital yang tidak dapat dipisahkan, kekurangan dan unik. Mereka hampir tidak dapat dihindari dalam berita akhir-akhir ini, kerana pelbagai artis dan selebriti mengeluarkan dan menjualnya sebagai koleksi. Walaupun ini memanfaatkan salah satu kes penggunaan yang wujud untuk teknologi ini, ini baru permulaan.

Permainan video berpotensi untuk mengambil NFT dan menjadikannya tonggak utama ekonomi mereka, yang dapat memberikan sedikit kekuatan kembali kepada para pemain, kerana pembelian dalam permainan akan benar-benar “dimiliki”. Sebagai NFT, barang-barang ini dapat dijual kembali di pasar sekunder, dipinjamkan, dipindahkan ke luar permainan dan pada dasarnya menjadi pelaburan yang nyata. Pembangun boleh menjadi lebih kreatif. Sebagai contoh, item boleh dipecah, dikumpulkan ke dalam dana indeks, ada di beberapa permainan, berkembang setiap kali mereka diperdagangkan, dan banyak lagi.

Di mana kesalahan permainan
Isu penting bagi banyak permainan blockchain yang ditawarkan sekarang adalah – mereka dibina dan dipromosikan sebagai permainan blockchain, bukan permainan hebat di mana blockchain hanyalah satu elemen. Syarikat memberi tumpuan kepada aspek pemilikan, perdagangan dan penghasilan wang, memasukkan mekanik permainan asas dengan visual yang terdiri daripada aset dari Unity Asset Store atau karya seni piksel. Ini mungkin menarik minat mereka untuk menjana wang, tetapi banyak pemain melihat pandangan dan kembali ke jalan utama mereka.

Bukan hanya pemaju permainan blockchain yang gagal memenangkan gamer, juga. Tajuk-tajuk ini sememangnya tidak dapat dikekalkan. Fikirkan: Sekiranya undian utama adalah kemungkinan menghasilkan wang, maka platform ini secara semula jadi akan menarik mereka yang menginginkan wang itu di atas aspek permainan yang lain. Ini bermaksud bahawa tujuan tunggal mereka adalah untuk mengekstrak seberapa banyak nilai dari platform sambil menyumbang sesedikit mungkin. Kami bercakap permainan perdagangan dan perjudian dan bukannya permainan “AAA” tradisional.

Di bawah sistem ini, pemain yang lebih berpengalaman sering mengaut keuntungan pemain baru, dan mereka yang “buruk” menghasilkan wang akan meninggalkan ekosistem. Tanpa undian permainan yang sebenar, aliran pemain baru yang berminat akan cepat kering. Setelah nilai aset asli atau mata wang telah direndahkan kerana proses ini, para eksploit yang asli hampir pasti akan beralih ke beberapa permainan baru di mana mereka dapat melakukannya sekali lagi, meninggalkan gelaran sebelumnya sebagai kota hantu yang relatif. Sekiranya kita akan melihat minat yang lebih luas atau sokongan pembangun yang ketara, model permainan ini perlu diubah.

Distrupting the distruptors
Kita telah menetapkan beberapa kemungkinan yang dapat ditawarkan oleh teknologi terdesentralisasi, tetapi seperti yang ditunjukkan, ini tidak selalu diterjemahkan menjadi produk yang hebat. Beberapa rintangan masih perlu diatasi. Pertama, pembangun permainan yang mengutamakan khalayak arus perdana perlu mencari cara untuk menyampaikan kelebihan blockchain dalam permainan mereka tanpa menjadikannya titik penjualan utama. Mereka perlu mengetahui bagaimana pemilikan aset dalam permainan yang sebenar meningkatkan permainan sebenar. Apa-apa penekanan untuk bermain permainan dengan tujuan menghasilkan wang akan berisiko, bahkan jika secara teknikalnya benar, kerana ia akan menarik penonton yang salah dan muncul sebagai gimik atau tidak berkekalan.

Dalam keadaan sama, pembangun perlu mencari keseimbangan yang kukuh antara aset NFT dan aset dalam permainan tradisional. Tidak semuanya mesti menjadi NFT atau cryptocurrency. Menjadikan setiap barang dapat diperdagangkan dan dibeli berisiko nyata hanya meningkatkan masalah dengan model “pay to win” yang telah terlalu banyak melanda judul moden. Pengguna dengan sumber yang mencukupi dapat melewatkan elemen permainan yang signifikan, dan pemain yang kurang bernasib baik akan dapat dikalahkan sepenuhnya, mengikis pengalaman untuk kedua-duanya.

Terpulang kepada pembangun untuk mencari keseimbangan, tetapi mempunyai pelbagai jenis item – beberapa rangkaian, beberapa tidak – dapat membantu masalah ini. Mungkin NFT peringkat tinggi dapat diperdagangkan secara terbuka, tetapi hanya watak peringkat tinggi yang telah melakukan usaha yang sebenarnya dapat menggunakannya. Penyelesaian yang mungkin ada adalah banyak, tetapi kemungkinan besar, tahap kesediaan akan diperlukan di sini untuk memastikan permainan, dan juga pasaran yang berkembang, seimbang.

Akhirnya, cara pemain berinteraksi dengan item blockchain belum intuitif dan lancar. Pada masa ini, banyak platform yang terdesentralisasi masih memerlukan sedikit pendidikan untuk digunakan dengan betul, tetapi ini adalah geseran yang terlalu banyak bagi kebanyakan pemain. Sekiranya pengguna membeli, menjual atau memindahkan apa-apa, proses itu perlu dilakukan dengan pasti, cepat dan dengan klik sebanyak mungkin. Ini sudah menjadi jenis papan pemuka yang diharapkan oleh pemain, jadi blockchain secara idealnya tidak boleh menghalangnya.

Play-and-earn, not play-to-earn
Ini membawa kita ke pengakhiran, tetapi yang paling penting. Permainan NFT esok mesti menyeronokkan. Pengguna perlu mengatakan, “Jujurnya, saya tetap akan memainkannya, tetapi hakikat bahawa saya memiliki apa yang saya hasilkan menjadikannya lebih baik!” Apa-apa yang kurang daripada reaksi ini akan menghasilkan perjuangan untuk mengekalkan pemain apabila sudah ada banyak pilihan hiburan yang tersedia. Menawarkan peluang kepada pemain untuk melakukan aktiviti sambil bersantai yang mereka nikmati adalah titik penjualan sebenar – bukan pengganti digital untuk pekerjaan sehari.

Yang sebenarnya adalah, permainan NFT adalah no-brainer; secara realistik, kita hanya menunggu lebih banyak pembangun memecahkan formula yang betul. Ini bukan tugas yang mudah. Ia memerlukan pasukan yang berpengalaman, pendanaan dan banyak masa untuk membina permainan yang berkualiti, dan kebanyakan studio AAA kemungkinan terlalu takut untuk memperkenalkan NFT ke dalam permainan mereka kerana takut akan reaksi pengguna. Namun, setelah ia berlaku, kita akan melihat peralihan industri utama ke arah permainan NFT, bahkan antara francais terbesar.

Diakui, tidak setiap permainan memerlukan NFT, tetapi fungsi blockchain satu hari adalah perkara biasa untuk permainan kerana kesambungan internet telah berlaku selama 20 tahun terakhir. Pembangun hanya perlu memastikan bahawa permainan tersebut sama menyeronokkan seperti yang digemari pemain sekarang, jika tidak lebih baik.

Sumber rujukan: Cointelegraph

error: Content is protected !!