Polkadot’s DOT kini merupakan crypto keempat terbesar dari segi market cap, mengalahkan XRP

KataKunci

  • Token DOT Polkadot telah menjadi koin keempat terbesar dari segi market cap, melebihi XRP.
  • Cap pasaran DOT pada masa ini berjumlah sekitar $ 13,45 bilion, sementara XRP sekitar $ 13,28 bilion.

Token DOT Polkadot telah menjadi crypto terbesar keempat dari segi permodalan pasaran, melebihi XRP.

Menurut Coingecko, market cap DOT pada masa ini berjumlah sekitar USD $ 13.45 bilion, sementara market cap XRP adalah sekitar $ 13.28 bilion. Kenaikan mendadak harga DOT dalam beberapa hari lalu, sekitar 50% dalam tujuh hari terakhir, telah mendorong kapitalisasi pasarannya ke tahap yang lebih tinggi.

DOT pada masa ini diperdagangkan pada sekitar $ 14, sementara XRP sekitar $ 0.30

Polkadot adalah rangkaian PoS Blockchain dan pencabar kepada Ethereum. Protokol ini dibuat oleh pengasas bersama Ethereum, Gavin Wood dan disiarkan pada bulan Mei tahun lalu. Ia mendakwa dapat memperbaiki masalah skalabiliti dan interoperabiliti Ethereum.

Seperti yang ditulis John Dantoni dari The Block Research semalam, Polkadot telah menjadi alternatif paling popular untuk Ethereum untuk tujuan pelaburan kewangan terdesentralisasi (DeFi). Dari September hingga November 2020, kira-kira 19% daripada projek DeFi yang mendapat pembiayaan teroka dibina di Polkadot.

Dantoni juga memetakan ekosistem Polkadot dan mendapati bahawa sejumlah 127 projek di enam belas vertikal yang berbeza sedang dibangun di jaringan.

Sementara itu, XRP berada di bawah tekanan sejak penerbitnya Ripple sedang bertempur dengan pemerintah A.S. Bulan lalu, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa mendakwa bahawa Ripple dan dua eksekutifnya – CEO Brad Garlinghouse dan pengasas bersama Chris Larsen – terlibat dalam penjualan sekuriti tidak berdaftar. Harga XRP turun sekitar 35% sejak tuntutan itu, yang mempengaruhi had pasarannya. Aset digital kini diperdagangkan sekitar $ 0.30 per token.

Baca juga : Apa itu Ethereum 2.0

“Trusted Seller.Alhamdulillah,urusan jual beli cryptocurrency berlaku dengan baik.Terutama musim covid ni.Urusan jual-beli boleh hanya boleh dilakukan dengan mudah dan pantas.Seller jujur dan support dengan baik.Tahniah dan terima kasih kepada seller.Sudah tentu akan berurusan lagi di masa masa akan datang.Tqvm Mayee Nazrich 👍🤝”

Rafiey Afif Ali

Saya nak kongsi sedikit pasal Polkadot (DOT)

Polkadot mula dilancarkan di pasaran pada 20 Ogos 2020 setelah beberapa kali postpone oleh developernya. Pelancaran Polkadot (DOT) ini disambut baik oleh para pelabur, dengan lonjakan harga dari $2.82 ke paras tertinggi $6.82 pada 1 September. Pada masa penulisan, harga DOT ialah $14

Protokol ini bahkan telah memberi impak kepada Chainlink (LINK) iaitu bintang yang bersinar yang sedang meningkat naik, digelar juga sebagai “pembunuh Ethereum,” walaupun pada ketika ini Polkadot berada di tempat kesembilan berbanding Chainlink di tempat ketujuh, berdasarkan Market Capitalization di laman Coinmarketcap.

Apa itu Polkadot?

Projek open source yang diasaskan oleh Web3 Foundation, Polkadot adalah protokol terlindung yang membolehkan rangkaian blockchain beroperasi secara sinergi. Token DOT melayani tiga tujuan berbeza: governance over the network, staking dan bonding.

Salah satu ciri yang membezakannya dari “pembunuh Ethereum” – projek seperti Cardano (ADA) dan Chainlink (LINK) – adalah bahawa ia dirancang untuk wujud bersama protokol blockchain kontrak pintar (Smart Contract) terkemuka berbanding daripada bersaing dengannya. Di mata beberapa pelabur, hubungan ini dapat membuatkannya lebih menarik kerana agak mencabar bagi DOT untuk memintas Ethereum, yang sudah menjadi produk kerja yang banyak digunakan secara meluas, dan itu akan menjadi cabaran Herculean, walaupun DOT adalah projek yang lebih unggul secara teknikal.

Seperti Ethereum, Polkadot mempunyai ekosistem yang aktif. Ini sudah menjadi rumah bagi 197 projek, menurut data dari PolkaProject, dan jumlah itu dijangka terus bertambah.

Kat Mana Boleh Beli Polkadot?

– Anda boleh beli Polkadot di Bursacrypto Binance, boleh klik link kat bawah ini untuk buka akaun Binance : https://www.binance.com/en/register?ref=15236019

– Atau kalau tak pandai nak guna, nak buka akaun Binance, anda boleh mintak bantu admin @Blockversity untuk bantu anda setup Portfolio Polkadot untuk anda.

Baca juga : Apa itu Cryptocurrency

Ikuti kami di : Telegram | Facebook

<<< Back

 

Sumber : coingecko, block research

 

error: Content is protected !!