3 minit bacaan

  • Theta telah membina rangkaian streaming video peer-to-peer
  • Katy Perry mengambil bahagian dalam Theta Labs, untuk menawarkan NFT kepada peminat

Salah satu kelemahan terbesar terhadap kebanyakan cryptocurrency ialah mereka mempunyai sedikit faedah di dunia nyata selain spekulasi.

Dalam kes token digital Theta, projek blockchain menyokong rangkaian streaming video peer-to-peer yang menawarkan ganjaran kepada banyak dari 1 juta pengguna bulanannya sebagai pertukaran dengan lebar jalur yang tidak digunakan. Setelah naik lebih daripada 300% tahun ini, nilai pasaran Theta telah meningkat sekitar $6 bilion, menjadikannya dalam kedudukan 20 token digital teratas, menurut data dari CoinMarketCap.com.

Sony Group Corp. dan Samsung Electronics Co. adalah antara peneraju industri yang menyokong usaha tersebut, yang dikembangkan oleh syarikat permulaan streaming langsung esports. Pelabur seperti Sony juga telah stake syling Theta, proses yang digunakan untuk membantu pengesahan transaksi yang membuat blok baru dalam rangkaian blockchain. Sebagai gantinya, mereka menerima ganjaran dalam bentuk token sekunder yang disebut TFuel, yang nilainya meningkat menjadi sekitar $2 bilion.

“Token [Theta] meningkat lebih 100x sejak kami melabur,” kata Samuel Harrison, rakan pengurusan di Blockchain.com Ventures, yang memiliki kepentingan ekuiti, pemegang syiling dan berfungsi sebagai pengesahan transaksi.

Lebih kurang setahun yang lalu, Theta diperdagangkan dengan harga 4 sen. Kini sekitar $6.

Selain menonton siaran langsung permainan video dan filem dari MGM, pengguna rangkaian Theta dapat berkongsi jalur lebar mereka dengan orang lain dan memperoleh token Tfuel.

“Penonton yang tegar dapat memperoleh $5- $10 sebulan,” kata Mitch Liu, ketua eksekutif Theta Labs Inc., dalam temu bual. “Ini penting dalam negara membangun dan itu membayar separuh daripada langganan Netflix anda. “

Rata-rata pengguna Theta.tv menonton sekitar 63 minit sehari, katanya.

 

 Walaupun penonton Theta tidak bertambah, ia telah stabil selama bertahun lamanya, kata Liu. “Kami membuat keputusan strategik bahawa kami tidak akan bersaing dengan YouTube,” katanya.  

Pengasas bersama YouTube dan Twitch adalah antara penasihat syarikat itu.

Sebaliknya, syarikat itu memperluas rangkaian perkhidmatan yang ditawarkannya. Itu juga diterokai menjadi NFT, atau token tidak mudah alih, seni digital yang biasanya dirakam pada blockchain. Penyanyi Katy Perry mengatakan minggu ini bahawa dia akan membuat persembahan NFT di rangkaian serta mengambil sebahagian pegangan yang tidak didedahkan dalam syarikat itu. Theta Labs juga telah melancarkan pertukaran terdesentralisasi, dan berharap lebih banyak aplikasi kewangan terdesentralisasi (DeFi), yang membolehkan pengguna meminjam, memberi pinjaman dan berdagang peer-to-peer, akan melonjak.

“Kedua-dua Compound dan Uniswap dapat berjalan di Theta tanpa perubahan kod,” kata Liu, merujuk kepada dua aplikasi DeFi paling popular yang kedua-duanya bermula pada blockchain saingan, Ethereum.

Tidak seperti banyak projek crypto terkemuka lain seperti Bitcoin, Theta masih sangat berpusat. Theta Labs memiliki kira-kira separuh daripada 16 nod pengesah utama yang membuat blok. Tetapi ada juga ribuan node Guardian yang boleh disiapkan oleh sesiapa sahaja yang memeriksa sama ada transaksi telah diproses dengan betul, dan menyelesaikan blok. Theta Labs memiliki 20% daripada semua bekalan Theta, dan jumlah token TFuel yang tidak didedahkan.

Semasa Liu dan pengasasnya, Jieyi Long, memulakan syarikat itu pada tahun 2015, syarikat itu dinamakan Sliver.tv dan sepatutnya memberi tumpuan kepada streaming realiti maya secara langsung pertandingan permainan video. Ia mempunyai beberapa juta pengguna perkhidmatan penstrimannya di Brazil dan Eropah Timur, tetapi mendapati bahawa penawaran video ke kawasan dunia itu mahal, dan teruk kualiti videonya.

Oleh itu, syarikat beralih ke penggunaan blockchain untuk penghantaran video, dan mengadakan penjualan token peribadi dengan mengumpul $20 juta untuk Theta Labs – anak syarikat Sliver.tv – pada akhir 2017.

Ia menghadapi banyak pesaing dalam kategori video, seperti VideoCoin dan Livepeer. Syarikat crypto Tron memiliki BitTorrent, perisian perkongsian fail yang sering digunakan untuk video.

“Theta masih pesaing kuat dalam ruang dengan banyak persaingan,” kata Aaron Brown, seorang pelabur crypto yang menulis untuk Bloomberg Opinion. “Harganya pada dasarnya mengekori Bitcoin, tanpa kenaikan atau penurunan besar. Berita teknikalnya baik, tetapi tidak keterlaluan. “

Tetapi pelabur ekuiti Theta, seperti firma modal teroka DHVC, adalah kerana keyakinan, bukan spekulator.

“Bukan hanya insentif atau matlamat kewangan murni, kami benar-benar membuat ekosistem baru,” kata Ali Farahanchi, rakan kongsi di DHVC, dalam wawancara.

“Ini adalah cara baru untuk menjalankan perniagaan, ketika anda memiliki streamer yang dapat memberikan waktu pengkomputeran mereka ke jaringan. Itu jenis penstriman yang terdesentralisasi. Kami hanya baru bermula.

Perkhidmatan Esports Crypto Streaming Telah Menukarkan Jalur Lebar kepada Keuntungan

Sumber rujukan & gambar: Bloomberg  & The Sports Geek

error: Content is protected !!