Criptolago

Crypto Exchanger Venezuela, Criptolago telah membangunkan perkhidmatan yang menyokong pembayaran crypto melalui mesej teks SMS. Harapannya adalah untuk memacu penggunaan arus perdana yang lebih luas. Rakyat Venezuela mempunyai cara baru untuk menghantar crypto tanpa Internet

Perkhidmatan internet yang lemah tidak lagi menjadi halangan bagi rakyat Venezuela untuk membayar dengan crypto. Criptolago mengumumkan awal minggu ini untuk melancarkan perkhidmatan yang memproses transaksi crypto melalui mesej teks-tidak diperlukan sambungan Internet.

Menurut Criptolago, inisiatif itu dilancarkan sebagai tindak balas kepada panggilan oleh Presiden Nicolas Maduro, yang menggesa syarikat-syarikat pemula untuk membangunkan mekanisme pembayaran selari dengan sistem perbankan tradisional. Presiden menekankan perlunya membuat sistem pembayaran offline yang serasi dengan cryptocurrency Petro yang baru.

*untuk makluman, Petro adalah matawang crypto rasmi kerajaan Venezuela selepas sistem perbankan dan ekonomi negara itu lumpuh 100% selepas krisis perebutan kuasa presiden sejak 19 Jan 2019.

Criptolago telah membolehkan urus niaga luar talian untuk semua crypto dan token yang disenaraikan di platformnya atau dalam erti kata lain, rakyat Venezuela kini boleh menghantar Petro, Bitcoin, Litecoin, Dash dan Glufco (nota eponim dari bank pelaburan crypto Venezuela) tanpa memerlukan sambungan Internet. Platform ini juga membolehkan modul untuk transaksi di Bolivars-mata wang negara fiat.

Buat masa ini perkhidmatan ini hanya tersedia untuk pengguna berdaftar, tetapi proses onboarding masih agak mudah. Masalah sebenar untuk Venezuela mungkin mencari kadar yang sesuai untuk Petros mereka.

Harga sebenar token Petro terlalu tidak stabil untuk berfungsi sebagai kaedah pertukaran yang praktikal. Sebagai contoh, ketika sumber rasmi kerajaan mengatakan Petro bernilai $58.90 bagi setiap token tetapi Petro didagangkan hari ini kira-kira $11.50 di Exchanger Crypto tempatan Amberes. Manakala menurut portal berita Maghribi, Petro mencapai $20.00 setiap hari pada hari yang sama di Criptolago.

Criptolago mungkin platform yang paling mahir di Venezuela menawarkan solusi maju untuk mempromosikan penggunaan kriptografi di negara ini. Sebelum melancarkan opsyen pembayaran luar talian ini, Criptolago bekerjasama dengan bank pelaburan crypto Venezuela Glufco, iaitu sebuah syarikat pemproses pembayaran crypto venezuela (seperti PayPal, Neteller, Bitpay dll) yang menawarkan memproses pembayaran crypto dengan kad crypto yang serupa dengan kad debit atau kredit yang digunakan secara meluas pada hari ini oleh Visa & Mastercard.

Penggunaan Crypto di Venezuela

Sebelum Criptolago, rakyat Venezuela telah menghantar cryptocurrency dengan teks mesej sejak tahun 2018. Penyelesaian yang paling popular ketika ini adalah Dash Text, iaitu dompet luar talian (Offline Crypto Wallet) yang dipromosikan oleh Dash Core Group.

Pengguna hanya perlu menghantar teks mesej dan platform Teks Dash akan memproses transaksi tersebut.

Menurut Dash, kini terdapat lebih daripada 8,000 portfolio aktif di Amerika Syarikat, Colombia, Sepanyol, Brazil dan Venezuela.

Tetapi perjalanan pembayaran offline ini masih awal lagi untuk pergi jauh sebelum mereka menjadi arus perdana dalam masyarakat. Teks Dash telah melaporkan kira-kira 6,456 urus niaga luar talian sejak Januari 2019. Daripada transaksi itu, majoriti 6,105 adalah dari Venezuela sahaja.

Ketua Pembangunan Perniagaan Dash di LatAm, Ernesto Contreras memberitahu Decrypt bahawa Dash mendapat sekitar 4 urus niaga harian sehari secara purata berbanding dengan lebih dari 30 urus niaga sehari sebelum Market crash bulan Mac lalu.

“Penurunan harga Dash ini menyebabkan ramai orang tidak mahu menggunakan Dash untuk dibelanjakan,” kata Contreras. “Selain itu, kami tiada dana selama 2 bulan, jadi kami tidak dapat meneruskan beberapa aktiviti yang sedang kami proses. Pada bulan Februari lalu, kami dibiayai sekali lagi, menaikkan bar kepada 300 urus niaga dalam masa 10 hari. Tetapi pada bulan Mac, dengan munculnya coronavirus, semuanya berhenti, ”katanya.

Setakat ini, Criptolago belum lagi berkongsi statistik penggunaan teks mesej mereka namun perkembangannya dapat menghasilkan hasil yang positif memandangkan betapa kesinambungan Internet yang tidak stabil di Venezuela dan juga penurunan nilai mata wang negara, bayaran crypto luar talian mungkin menjadi solusi yang terbaik untuk negara Vanezuela yang tidak mempunyai wang dalam bank telah menjadi masalah untuk terus hidup.

Transaksi Cryptocurrency tanpa internet menjadi nadi baru kepada penyelesaian rakyat Vanezuela.

Photo : Shutterstock
Sumber : https://decrypt.co/25225/venezuelans-have-new-way-send-crypto-without-internet

Klik juga Ramai Yang Tidak Tahu Bitcoin Boleh Dibeli Dengan Serendah RM3

Jika anda berminat untuk Setup Portfolio Bitcoin & Cryptocurrency atau Kelas Crypto Online, boleh text admin

Pautan :

Video :

error: Content is protected !!