Bila sebut pasal Bitcoin, ramai yang beranggapan yang matawang kripto ini hanya mampu dibeli oleh golongan yang berada atau berduit sahaja.

Anggapan ini adalah Salah!

Bitcoin sebenarnya boleh di beli sedikit -sedikit sama seperti kita membeli emas, kalau emas di kira dalam bacaan kilogram dan gram, Bitcoin di kira dalam bacaan Bitcoin dan Satoshi (di ambil sempena nama pencipta Bitcoin).

Malah cara yang terbaik untuk mengumpul Bitcoin adalah dengan membeli sedikit – sedikit setiap bulan atau setiap hari (stacking) tanpa mengira turun naik harga semasa Bitcoin. Lagi rendah harga semasa Bitcoin, lagi banyak Bitcoin/Satoshi yang kita dapat dan jika harga semasa Bitcoin makin tinggi, makin sedikit Bitcoin/Satoshi yang kita dapat.

Tetapi jika kita membeli setiap bulan tanpa mengira turun naik harga semasa Bitcoin, kita sebenarnya membeli Bitcoin dengan harga purata. Kaedah ini di kenali juga dengan panggilan ‘stacking sats’ atau ‘stack sats’ (kami ada ajarkan semua ini di dalam Seminar #BeraniCrypto2019 dan Kelas Online)

Berapa Banyak Satoshi Dalam Bitcoin?

Setiap 1 Bitcoin bersamaan dengan 100 juta Satoshi, menjadikan Satoshii unit terkecil bitcoin yang kini direkodkan pada blockchain.

Fikirkan Satoshi sebagai bahagian “bit” dari Bitcoin, Satoshi mewakili kira-kira 0.00000001 BTC – atau bitcoin untuk perpuluhan yang ke 8.

Kami telah menyediakan jadual penukaran Satoshi ke Bitcoin di bawah ini untuk membantu anda visualisasikan nombor yang begitu kecil.

Pengiraan Satoshi ke Bitcoin

Di Mana Boleh Dapatkan Bitcoin Serendah RM3 ?

Kini anda boleh beli Bitcoin dalam Ringgit Malaysia di BursaKripto Luno , Luno Malaysia adalah pengendali pasaran kripto yang pertama diiktiraf oleh kerajaan Malaysia di bawah kawalselia Suruhanjaya Sekuriti (SC) untuk menyediakan perkhidmatan, menguruskan dan menyelenggara tukaran mata wang kripto di Malaysia.

Baca laporan penuh berkenaan Luno Malaysia di sini

Di bawah ini adalah gambar pembelian Bitcoin sebanyak Rm3 di Luno pada 5jan dan hari ni 7jan 2020

Anda boleh buka akaun LUNO dengan Pecuma di link ini : https://www.luno.com/invite/Y85B6

Dan masuk kan Kod Y85B6 untuk dapatkan harga diskaun

Luno Promo Code Y85B6
Promo Kod Y85B6

Jika anda berminat untuk Setup Portfolio Bitcoin & Cryptocurrency atau Kelas Crypto Online, boleh text admin

Pautan :

Video :

Klik juga :

👉 Fatwa Zakat Ke Atas Aset Digital Bitcoin

👉 Amalkan Ayat 114 Surah Al-Ma’idah, Untuk Dapatkan Rezeki Yang Tidak Putus-Putus

👉 Majlis Penasihat Syariah SC Membenarkan Perdagangan Aset Digital (Kripto)

error: Content is protected !!