1,000,000,000 XRP baru dibuka oleh Ripple dari akaun escrow mereka ke dalam perbendaharaan mereka.

Rujuk ledger ini :

TX 1: https://xrpcharts.ripple.com/#/transactions/705DE0D850A104CE87FD06A834235A8D0F57FD0FA156601786B0F787E1BA1825

TX 2: https://xrpcharts.ripple.com/#/transactions/8458ACEED151B478362D39FBA1486D4B2BD687A974E53617D3776683B9A3371E

Wallet 1: https://xrpscan.com/account/rNASJdZjY9dToHnNURi3HAUku3duPwbtD1

Wallet 2: https://xrpscan.com/account/rU9qmGM4Y6WWDhiNzkwVKBwwatcoE7YL1T

Ramai yang text tanya saya pasal Escrow ni, mereka kata ada terbaca kat channel telegram Whales alert yang ada tunjuk pergerakkan 500,000,000 xrp telah bergerak dalam edaran, mereka ingat Escrow ni nickname kepada seorang Whaleslaughing. Sebenarnya Escrow bukan lah whales, jom baca perkongsian saya ini.

Tetapi apakah maksud yang sebenarnya?

“Escrow terdiri daripada escrow lejar bebas yang melepaskan sejumlah satu bilion XRP setiap bulan selama 55 bulan ke depan. Ini memberikan had atas jumlah XRP baru yang dapat dibawa ke edaran. Jumlah XRP sebenarnya dilepaskan ke dalam peredaran kemungkinan akan jauh lebih sedikit daripada ini. Sebarang baki XRP tambahan setiap bulan akan dimasukkan ke dalam escrow baru untuk dilancarkan pada bulan pertama di mana tidak ada escrow yang dikeluarkan pada masa ini. “

Maksudnya, ini adalah aktiviti programing yang berulang setiap bulan, jadi tidak ada apa-apa yang perlu di pertikaikan, kerana ia adalah sebahagian daripada bagaimana Ripple berfungsi. Namun dengan keadaan sekarang SEC, sedang memerhatikan pergerakan mereka, kemungkinan ‘dana segar’ ini mungkin tidak bergerak sama sekali.

Apakah kesudahannya? 

Jom kita layan penjelasan Ripple mengenai Ripple’s XRP Escrow – yang saya ambil dari website Ripple

Untuk memberikan ramalan tambahan kepada bekalan XRP, Ripple telah mengunci 55 bilion XRP (55% dari jumlah kemungkinan bekalan) ke dalam rangkaian escrow. Escrows ini ada pada lejar itu sendiri dan mekanik lejar, yang dikuatkuasakan secara konsensus, mengawal pelepasan XRP.

Escrow terdiri daripada escrow lejar bebas yang melepaskan sejumlah satu bilion XRP setiap bulan selama 55 bulan berikutnya. Ini memberikan had atas jumlah XRP baru yang dapat dibawa ke dalam edaran. Jumlah XRP yang sebenarnya dilancarkan ke edaran kemungkinan akan jauh lebih sedikit daripada ini. Sebarang sisa XRP tambahan setiap bulan akan dimasukkan ke dalam escrow baru untuk dilepaskan pada bulan pertama di mana tidak ada escrow yang saat ini dilepaskan.

Semasa proses memindahkan Riple’s XRP ke escrow, kami juga mengubah model keselamatan akaun kami. Led XRP menyokong skema multisign asli dan Ripple mengamankan akaun yang dikeluarkan oleh escrows menggunakan skema ini.

Skema multisignature mempunyai banyak kelebihan berbanding skema yang digunakan lejar lain. Contohnya, penandatangan atau kuorum dapat diubah tanpa menukar alamat penerima. Penandatangan individu boleh memutar kelayakan sendiri tanpa mengganggu dana di lejar.

Baca juga : Perbezaan Antara Coin dengan Token

Mekanisma Lejar

Sistem escrow XRP Ledger direka untuk menangani dua kes penggunaan. Yang memberikannya nama sebegini adalah kerana kemampuannya untuk mengunci dana pada lejar yang tertakluk kepada pelepasan ke salah satu dari dua akaun bergantung kepada situasi keadaan tertentu berlaku pada waktu tertentu. Ini menyokong transaksi Interledger atau pertukaran atom lejar silang.

Sistem escrow terdiri daripada tiga jenis transaksi dan satu jenis kemasukan lejar. Escrows dibuat dengan transaksi “EscrowCreate”. Ini membuat entri lejar “Escrow”. Escrow kemudian boleh dibatalkan atau selesai dengan transaksi “EscrowCancel” atau “EscrowFinish”.

Sekiranya escrow berjaya diselesaikan, ia akan menyerahkan XRP yang disimpan ke akaun tujuannya. Sekiranya escrow dibatalkan, ia akan memberikan XRP kembali ke akaun sumber. Buku besar boleh mempunyai tarikh sebelum ia tidak dapat dibatalkan, tarikh sebelum ia tidak dapat diselesaikan, dan syarat yang mesti dipenuhi untuk membolehkannya selesai.

Escrow sebagai kunci mengunci beberapa cara yang berbeza, tetapi yang paling mudah adalah membuat escrow yang tidak dapat dibatalkan, tidak dapat diselesaikan sebelum tarikh tertentu, dan tidak memerlukan syarat tambahan untuk menyelesaikannya. Untuk kesederhanaan, akaun tujuan boleh ditetapkan sama dengan akaun sumber.

Pada lejar, entri “Escrow” mempunyai akaun sumber, akaun tujuan, dan jumlah XRP. Ia dianggap dimiliki oleh akaun yang membuatnya dan meningkatkan rizab XRP yang diperlukan untuk akaun tersebut sehingga selesai atau dibatalkan. Entri Escrow secara opsional boleh mempunyai syarat kripto yang mesti dipenuhi untuk menyelesaikan escrow, tarikh sebelum ia tidak dapat dibatalkan, dan tarikh sebelum itu tidak dapat diselesaikan.

Escrows juga boleh mempunyai tag sumber dan tujuan. Tag sumber dan destinasi pada Lejar XRP memberikan cara yang seragam dan boleh dipercayai untuk menyokong akaun yang dihoskan di mana ejen (seperti pertukaran) melakukan transaksi bagi pihak pelanggannya. Tag tujuan memberitahu penerima pelanggan mana yang harus dikreditkan. Tag sumber membenarkan pembayaran dikembalikan dan bayaran balik dikreditkan kepada pelanggan yang tepat. Ini membenarkan pertukaran (atau penyedia dompet yang dihoskan) untuk melakukan dan menerima pembayaran eskrow bagi pihak pelanggan mereka.

Walaupun escrow disaat ini digunakan untuk memberikan lebih banyak ramalan kepada penawaran XRP, Ripple menjangkakan bahawa escrow akan semakin banyak digunakan untuk pembayaran atom bernilai tinggi, lejar dan lejar silang menggunakan Protokol Interledger. Lejar XRP juga menyediakan saluran pembayaran untuk lejer pembayaran dan pembayaran mikro bernilai rendah.

Sumber : https://ripple.com/insights/explanation-ripples-xrp-escrow/

“Alhamdulillah,terimakasih Cikgu Mayee Nazrich atas bimbingan dan ilmu yang sanggat bermanafaat. Modul yang lengkap, bemula dari fundamental crypto hingga ke cara nak trade crypto. Guru yang tak penat menjawab soalan yang sama dari saya, sehingga saya betul-betul faham. Guru yang tak lokek dengan ilmu.Terimakasih Cikgu Mayee Nazrich, really appreciate. Ikutilah setiap kelas yang Cikgu adakan. Jangan tertinggal. Highly recomended.⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️”

Pn Sare Sukor - Singapura

<<< Back 

Photo : ft.com

error: Content is protected !!