Hai assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua followers Mycryptoversity. Harini saya ingin bersembang tentang sejarah yang mengatakan bitcoin telah mendarat dan akan rali. Bagaimana hal ini terjadi ? Jom saya terangkan ..

Kalau kita iku pada garisan trend MA200, Bitcoin mungkin telah mencecah paras terendahnya selepas market bearish selama setahun dan Bitcoin nampaknya telah bersedia untuk rali, tetapi korelasi antara mata wang kripto dan pasaran saham bermakna ini mungkin tidak penting kerana kripto boleh terdedah kepada lebih banyak kerugian.

Walaupun kita tengok kripto terbesar ini telah melonjak sehingga 40% sejak awal 2023, tetapi Bitcoin sebenarnya turun dua pertiga daripada paras tertinggi pada akhir 2021 apabila jumlah permodalan pasaran aset digital jatuh kepada $1.1 trilion daripada hampir $3 trilion .

Tetapi keadaan Bitcoin sejak kebelakangan ini bertambah baik dengan harga meningkat daripada paras terendah dua tahun sekitar $15,500 pada bulan November dan terus terus meningkat sejak itu (menyesalnyaaaa tak beli masa harga bawah $16k hari tu kan ). Kalau kita rujuk kepada data daripada pasaran Bearish sebelum ini dan pusingan kenaikan harga (halving cycle) yang seterusnya, ada petunjuk menunjukkan bahawa “crypto winter” yang paling teruk, yang telah menyebabkan ramai orang “masuk gua’, lari dari pasaran selama berbulan-bulan akan berakhir.

Dalam kebanyakan kes p.a Bitcoin, di mana Bitcoin telah menyaksikan rali selama lapan hari atau lebih lama, ia terus merealisasikan keuntungan yang ketara dalam tempoh 3, 6 dan 12 bulan berikutnya.

Lebih jelas lagi, ialah apa yang berlaku dalam beberapa kes Bitcoin, apabila harga Bitcoin menjunam 3, 6 atau 12 bulan selepas Bullish berturut-turut yang begitu lama. Cuba lihat apa yang berlaku selama 8 hari berturut turt pada akhir 2017, Bitcoin mencatatkan kerugian pada selama 3, 6 dan 12 bulan berikutnya (2018) dan pergerakkan ini berlaku sekali lagi pada selang masa yang sama iaitu selepas rali 8 hari berturut turut yang berlaku pada 2019. Tetapi rali 8 hari berikutnya terus membawa keuntungan yang menakjubkan.

Menurut Cikgu Mayee “Biasanya, selepas 2x rali macam ni, rali yang seterusnya telah memberikan peratusan lonjakkan tertinggi dalam sejarah aset kripto”

Hari ini pasaran kripto dilihat semakin menghampiri titik di mana kes seumpama itu akan berlaku sekali lagi..wallahualam.

“Selepas saya join kelas Cikgu Mayee, aset digital saya berkembang 100%-400%, Isu yuran bagi saya amat rendah kalau nak dibandingkan dgn ilmu yg Sgt mahal tentang Dunia kripto dan profit yg berkali-kali ganda. Klu Tuan x dpt grow tu bukan masalah ilmu, cuma tindakan Tuan yang x de.”

Basit Farahiah Huda

Rali 10 hari pada akhir 2021 lalu telah menyaksikan pulangan negatif dalam tempoh 3, 6 dan 12 bulan berikutnya, dan rali 8 hari berikutnya selepas itu ialah pada Mac 2022 dan berikutnya Bitcoin negatif selama 3 – 6 bulan. Kalau ikutkan aliran trend yang lalu,dari Bitcoin akan menjadi negatif dari tahun ke tahun menjelang akhir bulan Mac, yang hanya memerlukan paras harga di bawah $40,000 (lebih kurang)

Kalau ikutkan aliran chart yanglepas, sasaran harga seterusnya untuk Bitcoin melebihi $40,000 dalam masa kurang daripada dua bulan dari sekarang nampaknya tidak realistik. Kripto terbesar ini perlu berada di landasan untuk mengukuhkan sekali lagi kejadian kejatuhan 3, 6 dan 12 bulan selepas 2 rali berturut-turut selama 8 hari atau lebih lama.

Ini bermakna rali yang cukup lama seterusnya, mana ia sudah berlaku sejak beberapa hari yang lalu, sepatutnya membawa keuntungan yang menakjubkan, jika sejarah yang lalu berulang semula.

Tetapi kali ini ia tidak berlaku….kerana,

Bitcoin dan mata wang kripto lain telah dikaitkan kukuh dengan pasaran saham sepanjang tahun lalu, menentang trend prestasi bebas mereka kerana inflasi yang tinggi dan kadar faedah yang meningkat melembapkan permintaan untuk semua aset sensitif yang mempunyai risiko yang sama. Korelasi ini kekal kukuh, yang bermaksud Purata Perindustrian Dow Jones dan S&P 500 adalah faktor yang paling berkemungkinan menyeret Bitcoin.

Dan prospek makro untuk saham seperti Bitcoin kelihatan agak menurun pada masa ini.

Jadi memandangkan kelas aset kripto pada masa ini sangat berkorelasi dengan pasaran saham A.S dan perkembangan makro menurun ini boleh menyekat aset terbesar ini daripada mengulangi prestasi masa lalu.

Apa yang boleh dirumuskan disini, berdasarkan pemahaman cikgu Mayee

Walaupun fakta sejarah kelihatan menarik, kita juga perlu mengambil iktibar supaya tidak terperangkap dalam perkara yang 50-50 belum tentu akan berlaku kerana pasaran dilihat semakin kelihatan mengikut kehendak sentimen yang lebih luas.

Sampai disini sahaja perkongsian kali ini

Sekian terima kasih.

error: Content is protected !!