Assalamualaikum dan salam sejahtera follower MyCryptoversity yang dikashi semua. Dalam segmen pendidikan kali ini saya nak berkongsi tentang NFT.

Seiring dengan kenaikan porpulariti Decentralized Finance (DeFi), terdapat peningkatan dalam Platform dan penjualan NFT sejak beberapa bulan terakhir ini. Token Non-Fungible (NFTs) adalah kaedah untuk mewakili aset nyata di blockchain — hasil langsung dari kepelbagaian teknologi yang dapat digunakan.

NFT tidak boleh ditukar ganti, unik dan oleh sebab inilah ianya berharga. Seni digital, koleksi kripto dan aset dalam permainan adalah beberapa contoh NFT, tetapi kemungkinannya tidak berkesudahan. Sehingga Mac 2021, terdapat kira-kira 483.189 NFT sedang beredar dalam pasaran crypto. Sejak 30 hari yang lalu, jumlah dagangan NFT melebihi $80 juta USD.

Dalam artikel ini, saya akan berkongsi senarai komprehensif platform NFT yang terkemuka.

Penggunaan NFT: Jom Kita Lihat Beberapa Contoh

Untuk memulakan pasal NFT ni mari kita perhatikan kemungkinan kes penggunaan NFT, terutamanya kepada yang belum tahu pasal NFT. Ada banyak senario sebenarnya dan usaha untuk menggeneralisasikan NFT ini kadang-kadang berlaku salah faham diantara karyawan dan peminat. Lagipun, itulah keunikan NFT. Walau bagaimanapun, NFT biasanya koleksi.

NFT memiliki kemungkinan yang belum pernah terjadi sebelumnya samada didalam penciptaan, penjualan, dan penyimpanan karya seni digital sehingga ia menjadi kemarahan di kalangan pengumpul crypto – Ketidaktekalan teknologi blockchain memastikan keaslian optimum bagi pembeli, sementara artis mendapat nilai yang sesuai untuk penciptaan mereka. Sebagai contoh, Beeple adalah karya NFT Art yang dijual dengan harga $69juta USD.

Baru-baru ini, Jack Dorsey memberi token dan menjual tweet pertama Twitter – yang diterbitkan pada 21 Mac 2006 – dengan harga $ 2.9 juta. Menariknya, pembeli, Sina Estavi, menyamakan nilai koleksi NFT ini dengan potret Mona Lisa. Cryptopunks – koleksi lebih daripada 10,000 karya seni yang dihasilkan secara algoritma – dan Mark Cuban’s Lazy adalah beberapa contoh NFT yang lain serta ada banyak lagi contoh contoh NFT.

Lihat Video Penerangan NFT di SINI

Platform NFT Terkemuka

Setelah melihat beberapa contoh NFT tadi, sekarang saya kongsikan platform NFT terkemuka di mana korang boleh mendapatkan NFT yang terbaik.

1] OpenSea

OpenSea adalah salah satu marketplace terbesar untuk koleksi crypto, terutamanya NFT. Pada tahun 2017, Alex Atallah, Devin Finzer dan Joshua Wu melancarkan platform ini sebagai ‘eBay of NFTs’. Di sini, korang dapat mencari kad perdagangan, koleksi sukan, barang dalam permainan, dan pelbagai karya seni. Dalam sesi crowd funding baru-baru ini, platform ini telah berjaya mengumpulkan pelaburan institusi sebanyak $23juta.

2] Nifty Gateway

Nifty Gateway adalah platform NFT berasaskan blockchain lain, menjual seni digital dan koleksi berupa autentik dalam bentuk ‘Nifties’. Dimiliki oleh Gemini, Marketplace ini mempunyai karya dari artis terkemuka, seperti Cey Adams dan Trevor Jones. Selain itu, korang juga boleh mendapatkan koleksi seperti CryptoKitties.

3] Rarible

Adakah korang mempunyai gambar digital atau video yang ingin korang jual sebagai NFT? Sekiranya demikian, maka Rarible adalah platform NFT untuk korang, ia dicipta oleh Alexei Falin dan Alexander Salnikov pada awal tahun 2020.

Platform ini memberi korang pilihan untuk menjual NFT beberapa kali atau membuat potongan untuk penjualan sekali sahaja. Apa yang lebih bagus lagi, korang dapat menetapkan harga peratusan untuk penjualan semula, yang secara efektif mencipta konsep memperoleh royalti. Sebagai pembeli, korang akan mempunyai portfolio untuk mempamerkan koleksi korang. Selanjutnya, platform NFT ini memiliki token asli, yaitu RARI, yang mana tujuan utamanya adalah pemerintahan dan insentif (governance and incentivization.)

4] Makersplace

MakersPlace adalah platform NFT untuk membuat, menjual dan juga mengumpulkan karya seni digital rare. Pengasas platform ini – Dannie Chu, Yash Nelapati, dan Ryoma Ito — mereka membayangkan ekosistem yang memberi kuasa kepada artis digital. Dengan berbuat demikian, mereka percaya ia juga menyokong dan menyuburkan kreativiti digital.

5] Enjin

Pada tahun 2009, Maxim Blagov dan Witek Radomsk mengasaskan Enjin – platform NFT yang melayani, terutamanya, untuk industri permainan. Seiring waktu, ia menjadi semakin popular di kalangan pemain permainan dan pemaju permainan, yang dapat membeli dan membuat aset dalam permainan. Enjin Coin (ENJ) menyokong NFT di platform ini, yang memastikan kecairan di dunia nyata untuk aset ini.

6] SuperRare

Anak sulung dari John Crain dan Jonathan Perkins, SuperRare adalah platform NFT yang mendorong penciptaan karya seni berasaskan kripto yang sahih. Pada masa lalu, kedua Crain dan Perkins dikaitkan dengan Pixura, yang memungkinkan mereka untuk memberikan seni digital yang terbaik kepada orang-orang. Untuk menegakkan kualiti, platform ini beroperasi berdasarkan pra-persetujuan. Sebelum disenaraikan, artis harus menyerahkan karya mereka untuk disemak.

7] Decentraland

Decentraland adalah platform NFT berkuasa Ethereum, memanfaatkan terutamanya Virtual Reality (VR) dan Virtual Real Estate. Diasaskan oleh Ariel Meilich dan Esteban Ordano, platform ini mempunyai ‘Builder Tool’ yang memudahkan pengembangan aset permainan. MANA adalah token asli platform, dengan peredaran 1.49 bilion dan permodalan pasaran lebih dari $ 1 bilion USD.

8] NBA Top Shot

Seperti namanya, NBA Top Shot adalah platform NFT yang memberi tumpuan kepada peminat NBA. Sekiranya korang salah satu daripadanya, korang boleh mengumpulkan dan berdagang video permainan berlesen rasmi dan barang berharga yang serupa.

Platform ini benar-benar membawa NBA fandom ke tahap baru. Sorotan permainan biasanya tersedia dalam penawaran terhad, yang digambarkan sebagai ‘momen langka’ yang dapat diperdagangkan. Dalam semangat persaingan, korang juga dapat mempamerkan koleksi korang kepada masyarakat.

9] KnownOrigin

KnownOrigin adalah platform NFT di mana korang boleh menemui dan membeli karya seni digital yang asli, disimpan dan dilindungi di Ethereum. Bagi mereka yang berminat dengan seni artis, galeri seni maya ini pastinya merupakan tempat yang wajar dikunjungi. Sebaliknya, para seniman dapat dengan mudah menghantar karya mereka dalam format JPG atau GIF, yang pada gilirannya, disimpan dengan cara yang terdesentralisasi dan dijamin dengan penyulitan.

“Banyak pendedahan pd dunia crypto yg sy dpt melalui kelas cikgu Mayee. Dari kosong skrg da lebih phm. Tp still banyak lg yg sy perlu belajar dr cikgu 😁🙏 Alhamdulillah ikut ckp cikgu invest kat mana, dan da profit lebih dr 500% hrtu and growing 😬”

Daeng Zul - Labuan

Dalam artikel ini, saya telah kongsikan dengan korang tentang beberapa platform NFT yang terbaik. Semoga ia memudahkan perjalanan korang dalam NFT, mana lah tahu kot kot ada follower MyCryptoversity yang berbakat mencipta NFT sendiri dan berjaya menjualnya dengan harga yang tinggi..kan?

Sehingga kita berjumapa lagi disegmen yang akan datang, saya doakan korang semua kaya berjaya dunia akhirat..aamiin

Hastag #DukKampungTakpeJanjiAdaCrypto

<<< Back

error: Content is protected !!