Malaysia menjadi salah satu negara terbaharu untuk menggubal dasar pengawalseliaan berkaitan dengan Kripto dan ICO. Bermula dari 15 Januari 2019, kriptografi kini mengklasifikasi sebagai Sekuriti, di bawah Arahan Pasaran Kapital dan Perkhidmatan (Capital Markets and Services Order 2019) , dibawah bidang kuasa Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC). Pertukaran Crypto atau ICO yang terus beroperasi tanpa kelulusan pengawas boleh menghadapi hukuman penjara 10 tahun dan denda sehingga $ 2.4 juta.

Menurut laporan berita tempatan, The Star, Lim Guan Eng menyatakan pendirian positif terhadap industri matawang kripto, menyatakan:

“Kementerian Kewangan melihat aset digital, dan teknologi Blockchain dibelakangnya, sebagai mempunyai potensi untuk membawa inovasi ke dalam industri lama dan baru.”

Lim Guan Eng juga mengatakan bahawa kementeriannya percaya aset digital menawarkan alternative untuk mengumpul dana dan juga kelas aset baru untuk pelabur.

Sumber : Cointelegraph

Semoga perkongsian ini sedikit sebanyak dapat memberi manfaat kepada anda, kongsikan trade ideal ini dengan rakan-rakan lain agar mereka juga mendapat manfaat.

Barangsiapa yang menunjukkan kepada kebaikan, maka ia (orang yang menunjukkannya) akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya. [HR Muslim, 3509].

Penafian :
Ini bukanlah nasihat pelaburan, perniagaan mahupun kewangan, hanya sekadar perkongsian pendapat peribadi admin dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan/kewangan. Nazrich Wealth Consult tidak bertanggungjawap diatas sebarang keuntungan dan kerugian portfolio anda,’Crypto’ adalah suatu aset pelaburan yang berisiko tinggi. Pastikan anda memahami sepenuhnya risiko yang terlibat, tidak berhutang dan hanya menggunakan sumber kewangan yang anda sanggup rugi apabila anda berdagang.

Ikuti kami di : Telegram | Facebook Page | Facebook Group | Instagram

Klik juga :

👉 Ramai Yang Tidak Tahu Bitcoin Boleh Dibeli Dengan Serendah RM3

👉 Kenapa Setiap Trader Forex Perlu Tahu Luminous Daily Roadmap (LDR)

👉 Amalkan Ayat 114 Surah Al-Ma’idah, Untuk Dapatkan Rezeki Yang Tidak Putus-Putus

error: Content is protected !!