Laporan kerajaan Australia mengenai masa depan fintech dan regtech menunjukkan bahawa teknologi blockchain sangat penting untuk masa depan negara itu.

Jawatankuasa Pilihan Senat mengenai Teknologi Kewangan dan Teknologi Pengawalseliaan, kerajaan Australia telah mengeluarkan draf laporan yang memetik tentang teknologi blockchain lebih dari 50 kali.

Laporan itu sebagai tindak balas kepada kemelesetan pertama Australia dalam 30 tahun akibat COVID-19, yang disahkan pada pertumbuhan negatif suku bulan Jun yang diumumkan pada 2 September lalu

Dokumen itu membuat banyak cadangan mengenai bagaimana negara itu dapat “merangkul teknologi dan menjadi kompetitif di dunia” kata ketua panitia Senator Andrew Bragg. Dia menambahnya lagi :

” Saya harap laporan sementara ini dapat dilihat sebagai satu siri kemenangan cepat: peluang pekerjaan baru dan lebih banyak pilihan.”

Terdapat puluhan rujukan mengenai teknologi blockchain dan buku besar yang diedarkan dan laporan tersebut memaparkan penyerahan kepada komite bahawa potensi blockchain adalah “dianggarkan $ 175 bilion setiap tahun dalam tempoh lima tahun dan $ 3 trilion menjelang 2030”. Ia memetik kenyataan rakan kongsi Piper Alderman, Michael Bacina, mengatakan bahawa kes penggunaan blockchain akan berkembang pesat di seluruh sektor kewangan dan dokumentasi:

Sebilangan besar projek fintech dan regtech akan dibina terutamanya pada teknologi lejar diedarkan atau blockchain atau banyak menggunakannya dalam 10 tahun akan datang.

Perlaksanaan cukai Penawaran Awal Syiling – Initial Coin Offerings (ICO) harus ditangani secara khusus dengan saranan agar kerangka peraturan di sekitar ICO dapat dikembangkan untuk mendorong perkembangan teknologi blockchain dan bukannya menghalang kemajuan teknologi ini.

Pengasas bersama dan Pengerusi Eksekutif Power Ledger, Dr Jemma Green menekankan bahawa lebih daripada USD $26 bilion telah dikumpulkan melalui ICO, namun Australia hanya peroleh kurang dari satu peratus daripada nilai ini dan ini merugikan.

Apa pendapat anda?
Tinggalkan komen anda di bawah ini, kami sedia mendengar komen anda.

Semoga perkongsian ini sedikit sebanyak dapat memberi manfaat kepada anda, kongsikan info ini dengan rakan-rakan lain agar mereka juga mendapat manfaat.

Barangsiapa yang menunjukkan kepada kebaikan, maka ia (orang yang menunjukkannya) akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya. [HR Muslim, 3509].

Saya doakan semoga anda menjadi seorang Coiner yang berjaya suatu hari nanti, Insya Allah.

error: Content is protected !!