Assalamualaikum dan salam sejahtera MyCryptonation semua..

Untuk 7 hari ke depan ni ada 7 top token terbesar akan unlock.
Pemantauan keatas token “terletak hak” (vested tokens) dan peristiwa token unlock ni adalah salah satu langkah penting supaya kita lebih berhati hati dan dapat membuat keputusan perdagangan yang lebih baik.

Antara token unlock bermula hari ini 9 Ogos 23 dan dalam masa 7 hari akan datang, termasuk lah $SAND, $APT, $GMT, $DAO, $ICP, $IMX dan $BICO

Saya mulakan dengan nilai dana unlock terbesar dahulu iaitu:

  1. $SAND (The Sandbox) dengan nilai sebanyak $124.9mil, yang mewakili 10.28% dari jumlah supply, akan unlock pada 14 Ogos 23
  2. $APT (Aptos) dengan nilai sebanyak $30.63mil, yang mewakili 0.45% dari jumlah supply, akan unlock pada 12 Ogos 23
  3. $STEPN (GMT) dengan nilai sebanyak $18.52mil, yang mewakili 1.47% dari jumlah supply, akan unlock pada 9 Ogos 23
  4. $DAO (DAO Maker) dengan nilai sebanyak $16.9mil, yang mewakili 7.41% dari jumlah supply, akan unlock pada 9 Ogos 23
  5. #ICP (Internet Computer) dengan nilai sebanyak $13.65mil, yang mewakili 0.75% dari jumlah supply, akan unlock pada 11 Ogos 23
  6. $IMX (Immutable) dengan nilai sebanyak $13.37mil, yang mewakili 1.67% dari jumlah supply, akan unlock pada 12 Ogos 23
  7. $BICO (Biconomy) dengan nilai sebanyak $5.26mil, yang mewakili 2.23% dari jumlah supply, akan unlock pada 14 Ogos 23

Ini bermakna kalau kita ada hold mana mana token ni, kita kena beri perhati pada tarik tarikh 9, 11, 12 dan 14 Ogos ni
.

Mungkin ada yang kurang faham atau tak fahaam atau tak tahu langsung pasal Token Unlock ni..

Di sini saya cuba jelaskan apa itu Token Unlock dan bagaimana ia mempengaruhi harga mata wang kripto

Di tengah-tengah pasaran mata wang kripto yang goyah yang berterusan, pemegang kripto meneliti setiap metrik untuk menentukan sama ada pegangan aset mereka akan membuahkan hasil atau tidak.

Satu metrik sedemikian dikenali sebagai Token Unlock, yang mana ini akan menjejaskan bekalan edaran mata wang kripto. Tetapi apakah sebenarnya token unlock ni dan adakah ia mempengaruhi harga mata wang kripto?

Jom kita korek dalam skit…

 

Definisi Token Unlock

Apabila sesuatu projek mata wang kripto yang baru dilancarkan di pasaran, tidak semua token dikeluarkan kepada orang ramai. Sebaliknya, peratusan bekalan maksimum syiling itu mungkin diberikan kepada pemilik ,pemaju projek, VC dan ia hanya boleh dipegang dalam kontrak pintar untuk tarikh akan datang.

Token sedemikian disimpan ‘dikunci’ untuk tempoh masa tertentu, yang dikenali sebagai ‘tempoh peletakhakan’ (vesting period). Dalam erti kata lain, token di bawah tempoh peletakan hak tidak boleh diakses oleh sesiapa sahaja, bermakna ia tidak boleh dibeli, dijual atau didagangkan di pasaran terbuka.

Apabila tempoh peletakan hak tamat, token boleh diakses oleh mereka yang diamanahkan. Tempoh ini dirujuk sebagai Token Unlock. Sebagai contoh, pengasas pasukan pembangunan projek hanya boleh berinteraksi dengan token projek mereka yang baru dilancarkan sebaik sahaja tempoh peletakan hak tamat.

Seperti namanya, Token Unlock atau dalam bahsa melayunya ‘buka kunci token’ membolehkan seseorang berinteraksi dengan tokennya yang sebelum ini  ‘terkunci’. Secara berasingan, look up token ini mungkin tidak semestinya hanya berlaku sebelum tawaran syiling permulaan (ICO/IDO/IEO), ia juga boleh berlaku semasa airdrop atau acara jualan dalam tempoh masa tertentu (Pre-Sales).

Nak tahu detail, kita kena baca coin Whitepaper la, dari sini baru kita tahu macam coin punya Tokenomik, kalau tak tahu Tokenomik kena masuk kelas la..belajar dulu, gali dulu ilmu kemudian barukita melabur baru la duit kita tak lebur…betul tak?

Cer baca feedback studens MyCryptoversity kat bawah ni..

Baik lepas kita dah tahu definisi Token Unlock, seterusnya..

Mengapakah Token Ini Dikunci?

Secara ringkasnya, ia bagi menstabilkan harga mata wang kripto kerana mungkin ada VC awal atau ahli pasukan projek (Devs) akan menjual token mereka sebaik sahaja token tersedia. Jika ini berlaku, harga mata wang kripto yang baru dilancarkan boleh drop disebabkan peningkatan bekalan di pasaran (lebihan supply).

Selain itu, token yang dikunci akan menggalakkan pembangun (devs) untuk terus berusaha ke arah matlamat jangka panjang projek tanpa perlu risau tentang nilai token mereka di pasaran. Oleh kerana pemaju tidak akan mempunyai akses kepada dana mereka, perkara ini juga boleh menghalang kes Rug Pull.

Seterusnya..

Di Manakah Token Ini Dikunci?

Token berkunci ini biasanya disimpan dalam kontrak pintar dan hanya dikeluarkan apabila keperluan khusus dipenuhi. Sebagai contoh, projek mungkin memilih untuk mengagihkan 20 peratus daripada bekalan maksimumnya sebaik sahaja dijual dan baki 80 peratus dalam tempoh dua tahun.

Atau dalam senario lain ialah penguncian beberapa token sehingga pencapaian objektif tertentu, seperti pelancaran jaring utama (pelancaran Mainnet).

Sementara itu, kontrak pintar memegang token terkunci di alamat yang ditetapkan sebelum ia dikeluarkan. Semasa membuka kunci token (token unlock), kontrak pintar akan menjana dan mengedarkan bilangan token yang sepadan kepada dompet pelabur-pelabur.

Apa Yang Berlaku Apabila Token Dibuka Kuncinya?

Seperti yang saya sebut sebelum ni, peristiwa buka kunci token ini akan meningkatkan bekalan edaran projek mata wang kripto.

Sila take note kat sini, token berkunci tidak dianggap sebagai sebahagian daripada bekalan yang beredar tetapi berada di bawah bekalan maksimum.

Memandangkan penawaran dan permintaan adalah dinamik, anda mungkin tertanya-tanya sama ada peningkatan dalam bekalan akan mengakibatkan penurunan dalam nilai mata wang kripto tertentu.
Walau bagaimanapun, itu tidak semestinya berlaku dan perkara ini bergantung kepada beberapa faktor.

Kadangkala, permintaan untuk token tertentu adalah sangat tinggi sehingga token itu ditapau semua oleh pembeli semasa tempoh buka kunci token. Ini amat ketara semasa market Bullish, di mana harga mata wang kripto didorong oleh lonjakan permintaan yang berterusan.

Walau bagaimanapun, senario market Bearish boleh mengurangkan nilai mata wang kripto semasa membuka kunci token. Sebelum token dibuka, pelabur mungkin menjual kripto kerana peningkatan bekalan dan permintaan yang lemah akan mengakibatkan penurunan harga.

Sebagai alternatif lain, harga mata wang kripto mungkin tidak terjejas semasa membuka kunci token jika bilangan coin yang ditetapkan untuk dikeluarkan tidak cukup besar untuk mengganggu bekalan edaran projek.

Jelas tak setakat ni?

Bagaimanakah Kita Nak Tahu Bila Token Dibuka?

Terdapat beberapa cara berbeza untuk mengetahui tentang buka kunci token untuk projek mata wang kripto ni.

Kaedah pertama kita boleh baca di laman web projek token, lihat kemajuan baharu masih On ke Tak ON, dalam sesetengah situasi, Roadmap mungkin mengandungi butiran mengenai buka kunci token.

Kaedah yang lebih komprehensif ialah mengimbas Whitepaper projek. Ini akan memberi kita gambaran keseluruhan yang lebih terperinci tentang bilangan token yang akan dibuka kuncinya dan pada tarikh yang mana.

Sementara itu, kalau malas nak layan semua tu…follow rapat rapat channel telegram MyCryptoversity atau Fb Page MyCryptoversity – Since 2016 atau layan Tiktok saya, insyallah saya akan update perkembangan berita kripto dari masa ke semasa.

Kepada Yang Berminat Menjana Pendapatan Kripto Secara Santai, boleh lah sertai bengkel 2 hari (face to face) Beranikripto pada 23 & 24 Sept nanti di Kuala Lumpur.

📚Yuran Bengkel:
👉 1. Early Bird 1 – Rm1369 (sebelum 30 Ogos)
👉 2. Normal – Rm1769 (Sept 2023)

>> Video Testimoni Pelajar MyCryptoversity
>> Hubungi admin @Blockversity

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada anda semua, sehingga kita berjumpa lagi di perkongsian akan datang…. #DukKampungTakpeJanjiAdaCrypto

error: Content is protected !!