Penggubal undang-undang Ukraine telah meluluskan undang-undang yang akan meletakkan mata wang digital bank pusat negara (CBDC) pada tahap yang sama dengan instrumen pembayaran lain yang diterima secara sah.

Badan pemerintah negara itu, Verkhovna Rada, menjadikan hryvnia (mata wang negara Ukraine) elektronik sebagai standard pembayaran dalam kelas yang sama dengan fiat pada hari Rabu. Akibatnya, mata wang digital yang belum dilancarkan kini setara dengan wang tunai, akaun bank, dan pembayaran elektronik.

Langkah terbaru menunjukkan bahawa pemerintah Ukraine berminat untuk mengikuti jejak China dengan mendigitalkan ekonominya. Menariknya, sementara negara-negara lain dapat dilihat membuat kemajuan dalam pengembangan CBDC mereka, belum ada yang mengesahkannya.

Walaupun undang-undang negara Ukraine hanya menggambarkan CBDC secara ringkas sebagai “wang digital Bank Negara Ukraine – bentuk elektronik dari satu unit akaun di Ukraine, pelepasannya dijalankan oleh Bank Nasional Ukraine,” ini membuka jalan untuk diterima pakai apabila aset tersebut dilancarkan secara rasmi.

Bank Negara Ukraine (NBU) telah mempertimbangkan untuk melancarkan CBDC sejak tahun 2018. Ia membina prototaip pada blockchain Stellar Lumens. Tetapi sejak itu, sangat sedikit maklumat yang dikeluarkan kepada masyarakat umum mengenai perkembangan projek tersebut.

error: Content is protected !!