Nampak twitter CZ Binance tadi pasal USDT, mengadu USDT makin kuat sebab BUSD dah kena ban😬😂 Nak bising tapi tak nak pula patuh undang-undang, typical Chinaman mindset😂 Ingat nak untung je, part nak bayar cukai/regulations compliance semua tak nak fikir pula😬USDT USDC semua tu ok je, biarpun regulator ada masuk kacau pun masih boleh survive hingga sekarang.

USDT makin kuat, BUSD yang dulu dibelakang USDT dan USDC pula sekarang dah jauh ketinggalan dah. Memandangkan BUSD ni dah tiada new token minting, malah setiap kali ada orang redeem(tukar ke fiat/USD), BUSD tu akan kena burn, marketcap BUSD akan makin lama makin kurang.

Tak silap saya tahun depan February dah tak boleh pakai BUSD dah, yang ada hold BUSD atau masuk staking/LP kat mana-mana BSC DeFi ekosistem guna BUSD, kena alert news bila BUSD ni last boleh pakai ya.

Rasa-rasa bila BUSD ni dah tak boleh pakai, apa akan jadi dengan TVL dan ekosistem DeFi atas BSC?🤔🤔

Kenapa USDT marketcap pumping ni penting?

Kalau dah lama dalam crypto, mesti dah biasa dengar orang kata BTC pumping sebab manipulasi oleh USDT kan?

2019, 2021, dan baru-baru ni pun banyak news pasal Tether pumping BTC. Dulu-dulu, marketcap stablecoin ni memang USDT yang conquer, hampir 70-80% USDT yang pegang. Bila USDT banyak masuk market crypto, ertinya ada banyak orang nak beli crypto, tu yang orang kata crypto boleh pump sebab USDT ni. Bila USDT marketcap berkurang, maka mungkin pelabur dah jual USDT tukar ke FIAT dan keluar dari market crypto.

So, jika sekarang ni USDT pumping, adakah BTC juga akan pumping?🤔🤔Sama-sama kita lihat bagaimana market akan bergerak lepas ni🤔 News CPI data dan Fed meeting 13-14hb ni jangan lupa pula, USDT pumping ke tak, jika bad news CPI dan interest rate, rasanya dumping juga market crypto ni nanti🤔

Penulisan sekadar pendapat peribadi. NFA. DYOR.

Baca juga Apa Dah Jadi Dengan USDC?

error: Content is protected !!