Visa Mendapatkan “Roadmap” Bitcoin dan Perbankan Crypto Untuk Menjangkau Rangkaian 70 juta Pengguna

Visa, yang suatu ketika dahulu merupakan musuh komuniti bitcoin dan cryptocurrency, tetapi hari ini dengan cepat menjadi salah satu penyokong terbesar bitcoin.

Setelah bekerjasama dengan 35 pelbagai platform bitcoin dan cryptocurrency dalam beberapa tahun kebelakangan ini, syarikat kad kredit telah mengumumkan rancangannya untuk membantu bank melancarkan perkhidmatan jual beli bitcoin dan cryptocurrency dengan program perisian Visa crypto, yang akan dilancarkan akhir tahun ini.

First Boulevard, sebuah bank digital yang berpusat di Kansas akan menguji API, yang direka untuk membantu pelanggan bank Visa mengintegrasikan bitcoin dan cryptocurrency.

Penjaga Bitcoin dan crypto, Anchorage pada bulan lalu telah menjadi “bank aset digital” nasional AS yang pertama setelah ia diberi kelulusan Piagam Amanah Nasional dari Pejabat Pengawal Mata Wang AS (Comptroller of the Currency – OCC) yang akan memegang bitcoin dan cryptocurrency bagi pihak pelanggan Visa.

Difahamkan, bank akan membolehkan pengguna mereka membuat pengeluaran dan melindungi bitcoin dan cryptocurrency mereka sendiri.

PayPal yang juga merupakan saingan Visa, yang suatu ketika dahulu teleh mencetuskan kenaikan harga bitcoi ketika mengumumkan rancangannya untuk membenarkan 346 juta penggunanya membeli dan berbelanja menggunakan bitcoin dan beberapa cryptocurrency utama lain pada bulan Oktober tahun lalu, bagaimana pun telah mendapat kritikan ramai kerana tidak membenarkan penggunanya memindahkan cryptocurrency mereka dari platform tersebut.

Baca juga : Hukum Staking Cryptocurrency

Harga bitcoin telah meningkat sekitar +200% sejak Oktober tahun lalu, melonjak menjadi lebih dari $61,000 per bitcoin sebelum turun sedikit minggu lalu. Perhimpunan bitcoin ini juga disebabkan minat pelabur institusi terhadap aset ini yang menghangatkan pasaran cryptocurrency, selain daripada sokongan PayPal.

Walau bagaimanapun, populariti bitcoin juga semakin meningkat di kalangan pelabur biasa yang menjadikan Bitcoin dan crypto sebagai aset spekulatif dan lindung nilai terhadap inflasi telah mengurangkan utiliti selain ianya dirasakan sebagai kaedah pembayaran alternatif.

“Kami melihat aset crypto lebih seperti emas digital,” kata ketua crypto Visa, Cuy Sheffield, menjelang pengumuman itu, bercakap melalui telefon. “Kurang permintaan untuk menghabiskan bitcoin.”

Komen Sheffield seringin dengan pendapat yang dibuat oleh ketua eksekutif Visa Al Kelly minggu lalu. Bercakap mengenai panggilan pendapatan fiskal pertama tahun 2021 syarikat, Kelly menggambarkan bitcoin sebagai “emas digital” dan mengatakan cryptocurrency “tidak digunakan sebagai bentuk pembayaran dengan cara yang signifikan pada masa ini.”

“Strategi kami di sini adalah bekerja dengan wallet dan pertukaran untuk membolehkan pengguna membeli mata wang ini menggunakan bukti kelayakan Visa mereka atau menggunakan bukti kelayakan Visa kami untuk melakukan pembelian fiat di mana-mana sahaja di 70 juta merchant Visa diterima secara global di seluruh dunia”  menurut Kelly  lagi.

Buat masa ini Visa telah bekerjasama dengan beberapa platform dan pengeluar wallet cryptocurrency seperti Crypto.com, BlockFi, Fold dan BitPanda yang telah mengeluarkan kad Visa.

Persoalannya :
Adakah Bank Negara Malaysia membenarkan penggunaannya di negara kita?

Pada pendapat peribadi saya, seeloknya ia dibenarkan. Jika tidak, Malaysia akan ketinggalan dibelakang, pada masa ini kita jauh ketinggalan dibelakang jiran kita seperti Singapura dan Indonesia.
Menteri – menteri kita lebih sibuk berebut kuasa berbanding dengan memperkasakan bangsa…sedih sekali..kan?

Lihat juga : Tutorial Cara Nak Track Trading Rekod Di Binance Menggunakan DELTA Crypto Portfolio Tracker & Cara Sync Binance API

 

“Alhamdulillah.. kelas yang anjurkan sangat sesuai untuk newbie yang nak belajar mengenali dunia kripto dari Asas sampai ke Advance. From Zero to Hero.. setiap persoalan student akan dijawab sebaik mungkin oleh cikgu Mayee.”

Mohd Nazif Ismail - Shah Alam

error: Content is protected !!