2 minit bacaan

Kira-kira 90 peratus bank pusat dunia kini sedang mengusahakan mata wang digital mereka sendiri, antaranya mungkin dikeluarkan dalam tempoh tiga tahun, menurut tinjauan bulan Januari dari Bank for International Settlements.

Mata wang digital bank pusat (CBDC) “secara strukturalnya tidak berbeza dengan fiat, dan sangat melengkapi kripto, tidak kompetitif,” Meltem Demirors, ketua pegawai strategi di CoinShares, firma pelaburan aset digital terbesar di Eropah yang menguruskan $ 5 bilion.

Kevin Kelly, ketua strategi makro global di firma penyelidikan aset digital Delphi Digital, mengatakan dia mengunjurkan CBDC untuk meningkatkan sistem monetari tradisional melalui transmisi dasar fiskal yang lebih mudah, sambil membantu pasaran crypto dengan merapatkan jurang antara kewangan fiat dan desentralisasi (DeFi).

CBDC kemungkinan akan menyediakan kaedah pilihan untuk membuat pembayaran digital tanpa merisikokan token yang ada, kata Vytautas Zabulis, pengarah urusan syarikat penyelesaian aset digital H-Finance.

“Saya melihat ini sebagai pembersihan segala yang sebenarnya tidak diperlukan di pasaran,” kata Zabulis.

Negara yang mempunyai sistem kewangan yang kurang matang akan dapat menggunakan CBDC sebagai mekanisme pembayaran dan penyimpanan yang lebih cekap, kata Georgia Quinn, penasihat umum bank aset digital dan pemelihara Anchorage Digital.

Nilai Bitcoin terletak pada penawarannya yang terhad berbanding dengan janji Rizab Persekutuan AS untuk terus mencetak dan membelanjakan lebih banyak dolar AS, kata Demirors.

“Dalam 18 bulan terakhir, Fed telah mencetak 40 peratus dari semua dolar dalam peredaran, yang bermaksud anda memiliki nilai yang tertakluk kepada dasar monetari dan fiskal pemerintah AS,” tambahnya.

Walau bagaimanapun, masih ada kemungkinan negara-negara ini mempromosikan CBDC mereka sendiri dan mengenepikan cryptocurrency, kata para penganalisa.

 

“Mungkinkah pemerintah Amerika Syarikat membuat mata wang digital AS sendiri dan mengatakan bahawa kita percaya pada crypto, tetapi hanya crypto ini? Tentu, saya rasa itu benar-benar boleh berlaku,” kata Todd Cipperman, pengelola utama Cipperman Compliance Services.

Everett Millman, seorang penganalisis cryptocurrency dan logam berharga di Gainesville Coins Inc., mengatakan selagi ada slaing kendalian antara CBDC dan infrastruktur cryptos yang ada, akan situasi sesuai di mana kedua-duanya dapat wujud bersama.

Beberapa bank pusat, termasuk Reserve Bank of Australia, sedang meneroka perkembangan token dalam bentuk CBDC pada platform berasaskan Ethereum.

Sumber rujukan : The Economic Times , The Asian Banker

 

error: Content is protected !!