XRP Akan Terus Berdagang sebagai Aset Crypto, Bukan sebagai aset Sekuriti di Jepun, kata SBI Group

Ketua eksekutif SBI, Yoshitaka Kitao, telah berkongsi kenyataan di Twiter yang dikeluarkan oleh SBI Group, rakan utama Ripple di Jepun, mengenai XRP dan tuntutan SEC terhadap Ripple.

“XRP adalah aset cryptocurrency di bawah undang-undang Jepun”

Memetik artikel dari seorang pengarang dari Nomura Research Institute, dokumen tersebut menyatakan bahawa, di bawah Undang-Undang Penyelesaian Dana Jepun, XRP adalah aset cryptocurrency dan bukan sekuriti, kerana SEC mendakwa ia adalah untuk A.S.

Oleh itu, dokumen itu mengatakan bahawa XRP akan terus diperdagangkan sebagai aset kripto di bursa digital Jepun, tanpa mengira percubaan oleh pengawal selia A.S. untuk menuduh Ripple menjual “kontrak pelaburan tidak berdaftar”, iaitu sekuriti.

Kenyataan itu juga mengingatkan pihak-pihak yang berminat bahawa SBI Group tidak melabur dalam XRP secara langsung, melainkan saham Ripple. Namun, ia membeli XRP dari Ripple decacorn untuk menampung keperluan peniaga di SBI VC Trade exchange yang dimiliki oleh SBI Group.

Oleh itu, penurunan XRP pada bursa tidak mempengaruhi keputusan perniagaan SBI, menurut kenyataan itu.

 

SBI akan terus menyokong pengembangan Ripple di luar A.S.

Banyak institusi kewangan di Asia dan Eropah mempertimbangkan untuk menggunakan teknologi Ripple untuk pengiriman wang. Walaupun tanpa penggunaan XRP, ia tetap akan mengurangkan kos pemindahan.

Kerana permintaan yang semakin meningkat dan kurangnya persefahaman dengan pemerintah A.S., Ripple mempertimbangkan untuk meninggalkan A.S. dan mencari tempat yang lebih mesra kripto untuk ibu pejabat barunya, seperti yang dilaporkan oleh U.Today musim gugur lalu.

SBI juga mengatakan ia akan terus menyokong Ripple dalam pengembangannya di luar A.S. dan khususnya di Jepun.

“Syukur Alhamdulillah dipertemukan dengan seorang guru yang humble dan suka berkongsi rahsia bagaimana mahu berjaya dengan crypto.. Dari Zero knowledge kini dah ada beberapa portfolio crypto sendiri dan sudah ada keberanian menceburi bidang ‘crypto trading’ ni..Tuan Mayee Nazrich, tidak ternilai untuk saya ucapkan terima kasih kepada tuan denga ilmu yang telah tuan ajar kepada sy selama ini.. ‘Super trusted’ dan ‘highly recommended’ untuk anakx bangsa di luar sana yang mempunyai keinginan untuk mempelajari dan berjinak-jinak dengan aset Crypto ni.. In shaa Allah..😊😊😊”

Tn. Mohd Asuwadi - Perak

Ikuti kami di : Telegram | Facebook

<<< Back

 

Sumber : uToday

error: Content is protected !!