Jika sembang pasal crypto+money transfer, XRP dan XLM mungkin adalah antara coin yang banyak orang akan kaitkan. Terutamanya XRP tu. XRP Army kata XRP akan menjadi crypto yang Bankers dan Financial Instititions akan guna nanti untuk applikasi money transfer mereka, bersepah-sepah teori konspirasi berkaitan XRP ni😬

So, adakah betul XRP ni akan menjadi pilihan utama mereka?

XRP akan jadi pilihan ke tak, yang ni saya pun tak tahu, tapi yang pastinya adalah industri blockchain ni sangat cepat berkembang. Sekarang ni pun dah banyak bankers dan financial institutions yang dah mula develop platform blockchain mereka sendiri. Contohnya, JP Morgan tu.

News JP Morgan nak develop blockchain/coin sendiri ni dah lama ada, cumanya sebelum ni mungkin agak sunyi sebab tiada big progress. Tapi, baru-baru ni saya ternampak news blockchain berkaitan JP Morgan + Blackrock.

Yang berminat boleh cuba baca full news di link dibawah.
https://cointelegraph.com/…/jp-morgan-debuts…

Kalau ikut news tu, dengan menggunakan platform blockchain milik JP Morgan iaitu ONYX dan TCN, Blackrock telah berjaya “convert” salah 1 assetnya menjadi token digital blockchain dan kemudian dengan mudah dan pantas telah mampu transfer token itu ke Barclay untuk digunakan sebagai collateral dalam OTC derivatives trade.

Pendek kata, JP Morgan ni guna TCN untuk tokenized-kan traditional MMF Money Market Funds contohnya seperti saham, pastu guna tokenized MMF tu dalam ONYX financial blockchain platform milik JP Morgan tu.

Yang berminat nak tahu lebih pasal ONYX dan TCN milik JP Morgan ni, boleh cuba baca link dibawah.
https://www.jpmorgan.com/…/tokenized-collateral-network…
https://www.jpmorgan.com/onyx/index

ONYX dan TCN ni projek atas blockchain Quorum yang dibangunkan oleh JP Morgan. Quorum ni kita boleh kata merupakan Fork kepada Ethereum, versi modified EVM dan Solidity language, atau enterprise version of ETH la. ETH ni kan public blockchain, untuk kegunaan banking dan financial institution, rasanya tiada yang akan guna public/permissionless blockchain atas faktor keselamatan dan privasi. Mereka akan lebih prefer untuk guna private/permissioned blockchain, atau hybrid(permission+permissionless) blockchain, yang mana selalunya orang refer sebagai Enterprise Grade blockchain. Contoh Hybrid/Enterprise Grade Blockchain adalah seperti XRP, XLM, XDC, HBAR, LTO dll.

Baca Juga : 10 Projek Blockchain Baru 

Selain ONYX dan TCN, JP Morgan juga sedang develop USD Pegged stablecoin mereka sendiri iaitu JPM Coin.

Boleh baca detail link dibawah.
https://www.jpmorgan.com/onyx/coin-system.htm

Kiranya jika nak transfer duit dari A ke B, geng JP Morgan perlu pun nak terhegeh-hegeh nak guna XLM atau XRP tu😬

Stablecoin mereka ada, RWA(Real world asset) tokenization platform mereka ada, blockchain platform untuk transaction settlement pun mereka ada, kiranya complete dah la kan sistem blockchain mereka?

JP Morgan, Barclays, Blackrock, ni semua nama besar dalam dunia banking dan financial, jika mereka dah masuk “game”, yang lain pun rasanya tunggu masa saja nak join masuk “game” blockchain dan tokenization ni.

So, jika geng wallstreet semua dah develop platform blockchain mereka sendiri, adakah projek crypto yang fokus dalam financial seperti XRP XLM tu masih boleh survive ke?

Adakah crypto projek yang fokus dalam RWA tokenization seperti RIO PENDLE CFG ni masih boleh survive?

Pendapat peribadi, selagi projek tu legit, maka selagi tu ada harapan😬 Keperluan dan kegunaan dalam retail vs commercial mana sama kan?

Dunia ini besar, setiap negara ada keperluan yang berlainan, syarikat besar vs syarikat kecil pun keperluan berlainan. Pastu, tak semua syarikat/bank akan mampu “subscribe” platform geng wallstreet, dan tak semua akan mampu develop blockchain platform mereka sendiri. Bukan mudah nak develop platform blockchain dari zero.

Dekat sini la mungkin akan ada peluang dan demand untuk projek crypto tu untuk diguna pakai.

Baca juga >>> 3 Nasihat Penting Kepada Yang Nak Terjun ke Dunia Kripto

Oh ya, orang lain bila sembang pasal NFT, mungkin mereka akan terfikir gambar monyet, gambar muka punk, gambar meme pepe, gambar muka si Ghozali dll gambar JPEG. Tapi untuk saya, bila sebut pasal NFT, saya akan terfikir pasal RWA Tokenization, yang mana traditional RWA tokenization ni hampir semuanya akan dalam bentuk NFT selepas kita digital-kan. Nak pajak/gadai/jual/trade geran tanah/rumah, kereta, barangan mewah seperti jam tangan atau karya seni, treasury debt, saham, dll? Easy, convert jadi NFT then semuanya dah jadi digital dan boleh buat transaksi online melalui blockchain platform.

Blockchain dan tokenization, adakah ini masa depan kita?🤔
Cuba tengok interview si Larry Fink, Bos Blackrock, syarikat dengan ranking AUM(Assset under management) No.1 dunia, cuba tengok apa dia kata tentang tokenization. Bandingkan apa yang dia cakap, dan bandingkan apa yang Blackrock buat dengan JP Morgan dan Barclays.😬 Conclusion, RWA Tokenization trending is real😬

Bagaimana, best tak dunia blockchain ni?

Banyak benda boleh belajar, dan banyak benda yang kita dapat tahu lebih awal berbanding orang lain kan?😁😁 Keep learning and keep investing in blockchain/crypto. Abaikan dan tinggalkan amalan money game dalam crypto staking/arbitrage yang merugikan😬😬😬

Say no to GIGAMAX ONEX DAN SCF/FTC😂😂

Penulisan sekadar pendapat peribadi. NFA. DYOR.
YOUR MONEY=YOUR RESPONSIBILITY

Kepada yang berminat untuk pelajari tentang Blockchain & Airdrop, boleh lah sertai Blockchain 101 & Airdrop  Meet Up kami :

💢 Blockchain & Airdrop 101 Meet Up 💢

🔻Tarikh : 28 & 29 Okt 2023 (Sabtu & Ahad) Online
🔻Tarikh : 25 & 26 Nov 2023 (Sabtu & Ahad) Face to Face (TBA)
🔻Jam : 9pg – 5ptg
🔻Tempat : Zoom / Shah Alam (TBA)
.

🌟 Apa Yang Anda Dapat Dari Meet Up ini?

Meet Up ni ada 2 sesi iaitu secara Online dan Offline.

🛑 Kenapa 2 sesi?
Kerana ada task-task yang perlukan monitor, tunjukajar dari fasilitator, jadi ia hanya boleh di buat semasa meet up offline sahaja.

Dengan 1 Tiket, anda dapat join 2 kelas Online & Offline (kelas Online adalah Bonus) dan yang paling best anda boleh bawak pasangan anda sekali ke Meet Up Offline

Dalam sesi Blockchain & Airdrop Meet Up ni, anda akan didedahkan dari A-Z berkenaan dengan dunia Blockchain :

👉 Bermula dengan cara pemikiran yang betul kepada memahami potensi dan peluang dunia Blockchain

👉 Dari pengenalan dan asas Blockchain kepada Pemahaman yang Mendalam

👉 Persediaan yang perlu ada untuk hadapi Bitcoin Halving dan next Bullrun

👉 Pelajari Kadeah Analisa Fundamental Blockchain Cara Kampung & Santai (Cap Ayam jer) tapi mampu pulangan yang lumayan

👉 Membina Portfolio yang tersusun

👉 Pelajari Kaedah yang telah terbukti berjaya melahirkan 17 orang jutawan Blockchain sejak diperkenalkan 2016.

💯 BONUS ! 💯
✅- Belajar Bagaimana Menjadi Seorang Airdrop Hunter dari seorang Real Airdrop Hunter
✅- Dapat Trading Journal (.xl)
✅- Grup Support Seumur Hidup

Lepas Meet Up ni dah tak perlu ke kelas Advance bagai dah, sebab anda sendiri dah boleh tahu mana mana satu projek bagus dan yang mana projek tak bagus!

Anda boleh tonton video feedback student kami di :

👉 https://t.me/TestimoniStudentMyCryptoversity
.

Ini BUKAN Kelas Pelaburan, Skim Cepat Kaya, Nasihat Kewangan / Pelaburan. Ia 100% kelas Blockchain !

error: Content is protected !!